Welcome, Guest. Please Login
Posaljite na info@orhideje.net zeljeno korisnicko ime i valjanu e-mail adresu te se besplatno registrirajte na forum $ Send us mail to info@orhideje.net containing desired user name and register on our forum natrag na Orhideje.net
  News:
  HomeHelpSearchLoginRegister

Akvarij (Read 332 times)
Nina
Ex Member

Akvarij
21.09.2007 at 21:11:31

Postoji li ovdje netko tko se bavi akvaristikom? Ja se već godinu dana zabavljam malim biotopom, no preko ljeta mi se malo poremetila ravnoteza u njemu pa su u njemu zavladale alge, no to uspjesno rjesavam.
Evo kako je moja Amazona izgledala prije ljeta... Oprostite na katastrofalnoj fotki  Smiley

Ako koga zanima, mogu napisati nesto detaljnije o opremi i biljkama  Smiley
Back to top

IP Logged
topala
Global Moderator

korčula
Re: Akvarij
Reply #1 - 21.09.2007 at 23:52:09

Dobro nam došla Nina Smiley!

Koliko vidim kroz ove duple leće tvog fotića imaš fini akvari od oko 50 ak litara !
   Ajde daj nam čišće fotkice3 pa ti pomognemo!
   ( Embarrassed i naravno valjda nije crna alga)
Back to top

View Profile   IP Logged
Nina
Ex Member

Reply #2 - 22.09.2007 at 10:17:55

Još nikad nisam doživjela da je netko pogodio litrazu akvarija sa slike, svaka cast  Smiley, ima 54 litre
Nije crna alga nego zelene točkaste i nitaste, no uspješno to rjesavam cardiniama, dodavanjem co2, i redovitom izmjenom vode. Preko ljeta sam po cijele dane šljakala u hotelu pa nazalost nisam imala vremena za akvarij, no sad je poprilicno cist od algi, jedino cekam da mi se Alternanthera i Leucocephala razrastu
Back to top

IP Logged
topala
Global Moderator

korčula
Reply #3 - 26.09.2007 at 01:11:36

Nina wrote on 22.09.2007 at 10:17:55:
Još nikad nisam doživjela da je netko pogodio litrazu akvarija sa slike, svaka cast  Smiley, ima 54 litre
Nije crna alga nego zelene točkaste i nitaste, no uspješno to rjesavam cardiniama, dodavanjem co2, i redovitom izmjenom vode. Preko ljeta sam po cijele dane šljakala u hotelu pa nazalost nisam imala vremena za akvarij, no sad je poprilicno cist od algi, jedino cekam da mi se Alternanthera i Leucocephala razrastu

Netko tko je uzgajao pecilije pa i neonke  za hranu diskusa i skalara vjerojatno po ribici odmah vidi koliki je akvarij. Ma i godinama slažem sam akvarije, sad nemam ništa klinci mi do natrag kratko bili premali pa bacanje igračaka po kući nije išlo s akvaristikom, al sad će biti ito otvoreni zidani veliki koji će mi vodom vlažiti i održavati temperaturu zraka medju orhidejama u stakleniku, i opet diskusi i skalari, ali naravno i tigrice te amadine čisto da sve ne prodje bez galame! Smiley
Back to top

View Profile   IP Logged
Zerg
God Member

Velika gorica
Reply #4 - 13.10.2008 at 14:40:21

Topala imas li ti iskustva sa crnom algom? prije sam imala bete jer su mi prekrasni muzjaci ...no to nije dugo islo jer vijerovatno znate muzijak moze biti samo jedan sa par zenki a to mi je bilo premalo riba na 60 l vode a one bas nisu kompatibilne sa drugim vrstama neonke su pobile isti dan ...uglavnom sad imam one male vesele gupije pa i jedan par platija to je moj sin htio a prije jedno mijesec dana smo ubacili i borca ali samo muzijaka i sad stvar sljaka Smiley no pojavila se crna alga ...
Back to top

View Profile   IP Logged
melita
God Member

Samobor
Reply #5 - 13.10.2008 at 21:38:28

Lijepu temu si otvorila, Nina! Smiley

Super!

Akvarij ti je jako lijep, vidim da bilje uspjeva!
Ja sam imala velik kutni akvarij 190 l i bio je jako lijep, al sad se držim zbog klinke malog 25 l, sa zlatnim ribicama. Inače skalari su mi najdraži, diskusi su mi isto super. Al bete borci su-ma predobri!

U pravu si Zerg , šteta što samo jedan može u akvarij, šteta što su baš takvi borci! Wink
Back to top

View Profile   IP Logged
Zerg
God Member

Velika gorica
Reply #6 - 13.10.2008 at 21:43:42

Meni su mrak pa mi je bas zao da ih se ne moze ono bar desetak zamisli ih samo kakav bi to akvarij bio hehe pofotkat cu svoj ovih dana ...
Back to top

View Profile   IP Logged
melita
God Member

Samobor
Reply #7 - 13.10.2008 at 21:55:40

Zerg wrote on 13.10.2008 at 21:43:42:
Meni su mrak pa mi je bas zao da ih se ne moze ono bar desetak zamisli ih samo kakav bi to akvarij bio hehe pofotkat cu svoj ovih dana ...

Uf, predobro bi to bilo !
Šteta što ženke nisu ni blizu tako atraktivne, da su bar pola lijepe ko muški, ne bi bilo problema!

Ajd fotkaj Zerg, baš me zanima! Ma akvariji su predobri, odmor za dušu i oči, možeš ga gledati satima i stvarno se opustiti.
Back to top

View Profile   IP Logged
Zerg
God Member

Velika gorica
Reply #8 - 22.10.2008 at 09:48:14

Mislila sam cistiti no imam bebe pa ce to sacekati Tongue
Back to top

P1010156.JPG
View Profile   IP Logged
Zerg
God Member

Velika gorica
Reply #9 - 22.10.2008 at 09:50:27

Beta Smiley Borna mu je dao ime Kalin
Back to top

P1010162.jpg
View Profile   IP Logged
sanja_volim orhide
Global Moderator

Zagreb
Reply #10 - 22.10.2008 at 10:06:28

Zerg bas ti je krasan akvarij!!! Zasto Kalin, jel ima to neko znacenje?
Back to top

View Profile   IP Logged
Zerg
God Member

Velika gorica
Reply #11 - 22.10.2008 at 10:08:33

Mislim da nema Smiley ne znam otkud mu to mozda iz nekog crticha ...
Back to top

View Profile   IP Logged
sanja_volim orhide
Global Moderator

Zagreb
Reply #12 - 22.10.2008 at 10:13:02

E pa to sam i mislila da je iz crtica ili iz neke price.
Back to top

View Profile   IP Logged
keiki
God Member

Lucko
Reply #13 - 22.10.2008 at 10:18:18

Zerg super ti je akvarij, a Kalin je ljepo ime za borbenu ribicu.  Wink
Back to top

View Profile   IP Logged
Zerg
God Member

Velika gorica
Reply #14 - 22.10.2008 at 11:20:09

Hvala cure Smiley ma i mislila sam ja da Borna zna kaj radi kad je dao to ime hehe
Back to top

View Profile   IP Logged
topala
Global Moderator

korčula
Reply #15 - 25.10.2008 at 00:14:58

crna alga je uvjek prisutna u stajaćim vodama sam je treba držat podkontrolom- mjenjaj više vode i ovisno o tvrdoći vode koju imas!

probljem je s nama što akvari došivljavamo kao nešto što bi mi mjenjali i micali svako malo.(dodavali svaku ribicu koja nam se svidi trpali prste i morske kamene- al zapravo akvari se polako oživljava i kad se voda ustabili onda se lagano održava-
   ja sad nemam nijedan odkako došli klinci a akvari koje sam imao bili samogradnja i veliki pa se bojao pucanja usljed lipanja dječih ruka pri veselju na ribice i morao ih maknut.
   čini mi se da su mi orhidejice puno nezagtjevnije od akvaristike pa se jednostavno nestignem baviti svim.
  danemas kakvu drvenu grančicu unutra zerg-
ma crna alga nije neki nerješiv problem
Back to top

View Profile   IP Logged
topala
Global Moderator

korčula
Reply #16 - 25.10.2008 at 00:27:38

- pri uzgoju gupia ma opće pecilia problem je s vodom jer dodavanjem drveta i bojenja boje u žuto smedji ton radi isticanja boje ribica dolazi i crna alga.
   - nesklad svjetla i količine vode.
   - premekana voda.
   - organski (drvo lišće) ukrasi
   - premala količina aktivnog uglja u filteru
   - puno ribica i mala konc. kisika u vodi

i još 50 razloga bujanja crne alge-
ja samje imao kao redvnu stanovnicu na sjenovitim djelovima akvaria medjutim bila je u odnosu na zelenu algu i biljke neznatna.

veći je problem bjelo zamućenje i nestanak kisika u akvariju usljed viška nepojedene hrane i prekobrojnost ribica nego kontrolirana crna alga
   problem je što često crna alga ide s neznam kako se zove (slinavost il već) pojava prozirne alge koja vodu čini kao da se u njoj kiselio kupis-nekako se doima kao da se cjela voda prividno zgusnula i cjedi se kao napred navedena tekućina- ima ime sjetim se.
Back to top

View Profile   IP Logged
Zerg
God Member

Velika gorica
Reply #17 - 29.10.2008 at 22:17:18

nisam stavljala nikakva drva unutra Smiley mislim da sam sa jednom biljkom kupila i crnu algu jer je do tada nisam primjetila to se siri na kamenje i sve ostalo u akvariju .Izvadila sam sve van i oribala svaki kamen posebno ,otrgnula listove koji su bili crni no to cudo je prezivjelo .Sad je kao pod kontrolom tu i tamo se vidi no ne mogu je se skroz rijesiti ,ona je toliko zilava da je to nevjerovatno ...a sa zadnjom biljkom sam dobila puzeve pa mislim stvarno bas imam peh
Back to top

View Profile   IP Logged
topala
Global Moderator

korčula
Reply #18 - 22.11.2008 at 18:48:53

smanji temperaturu na 18 jer se piževi ispod 20 ne razmnožavaju te pokako drobi jednog po jednog tad naučiš ribice da ih ometaju (ne odjednom zdrobiti puno- pokvaris vodu) pazi kad ih pritiskas ne prstima jer kad pucaju možeš se posjeć( Grin znam iz iskustva)
   crna alga igra i ovisno o poziciji- ako je akvarij u tami lakše se množi,visoki ph i dh takodje donosi širenju- manjak  kisika u vodi i često po dalmaciji ako je kišnca u akvarijiu (prisutna čadj i nafta ,došla s kišom)
Back to top

View Profile   IP Logged
Zerg
God Member

Velika gorica
Reply #19 - 24.11.2008 at 19:02:27

Nisam cula to za puzeve hvala na savjetu necu sa prstima Smiley
Back to top

View Profile   IP Logged
melita
God Member

Samobor
Reply #20 - 03.12.2008 at 22:29:31

Evo i mog akvarijića, tj.više je Emin, to su njene ribice... A i meni je gušt, naravno, bar je nešto živo u kući! Grin
Back to top

IMGP3373.JPG
View Profile   IP Logged
sanja_volim orhide
Global Moderator

Zagreb
Reply #21 - 03.12.2008 at 23:20:07

Bas je sladak Emin akvarij!!! I svidja mi se onaj sob  Grin
Back to top

View Profile   IP Logged
keiki
God Member

Lucko
Reply #22 - 04.12.2008 at 11:12:56

Super je akvarij, a figurice su predivne.  Wink
Back to top

View Profile   IP Logged
Zerg
God Member

Velika gorica
Reply #23 - 04.12.2008 at 11:42:09

sladak je akvarij Smiley a di su ribice ?  ...salim se vidi se nesto gore ,neke zlatne ribice ?
Back to top

View Profile   IP Logged
melita
God Member

Samobor
Reply #24 - 04.12.2008 at 22:58:18

Zerg wrote on 04.12.2008 at 11:42:09:
sladak je akvarij Smiley a di su ribice ?  ...salim se vidi se nesto gore ,neke zlatne ribice ?

Grin Grin Grin

...i mislila sam da bude tak neki komentar! Grin

Ma tek dva mjeseca imamo taj nazovi akvarij, stvarno je mali 25 litara, onak Emi za gušt kad voli životinje tako da su tu na slici samo 2 ribice plus čistač (tam je lijevo, onaj zmijolik Wink).
Al danas smo kupili još dvije ribice tak da je sad punije, i veselije! Smiley

O njenom oduševljenju da ni ne pričam.

Hvala curke na pohvalama, nije ništa veliko ali je veliki gušt! Pogotovo kad vidiš da se dijete beskrajno veseli. Wink
Back to top

View Profile   IP Logged
Zerg
God Member

Velika gorica
Reply #25 - 04.12.2008 at 23:51:06

Ma da oni uzivaju ,vidis da im Borna daje imane Smiley pa me nagovori da odemo po jos koju i tak...
Back to top

View Profile   IP Logged
Zerg
God Member

Velika gorica
Reply #26 - 26.08.2009 at 10:19:14

Da ne mislite da sam ja ljencarila dok me nije bilo Tongue  napravila sam kutnu policu akvarij uz bratovu pomoc jer je tu gornju plohu trebalo ispiliti a bas nemam kruznu pilu doma  doma hehe
Back to top

IMGP0527.JPG
View Profile   IP Logged
Nji
God Member

Zagreb
Reply #27 - 26.08.2009 at 11:43:07

Super je!!
Back to top

View Profile   IP Logged
sanja_volim orhide
Global Moderator

Zagreb
Reply #28 - 01.09.2009 at 12:32:49

Zerg prekrasno, ipak nisi ljencarila  Wink
Back to top

View Profile   IP Logged
Nji
God Member

Zagreb
Reply #29 - 28.07.2010 at 22:59:19

Evo da opet malo probudim ovu temu!

Ja dobila za rođendan 2 male zlatne ribice,a od danas je samo jedna...jedna nije preživjela,i to mužjak,ubila ga žena-kaže moj frend.a ja sam mu rekla da mi je kupio bolesnu ribicu.

Uglavnom danas sam našla i koje su to ribice- ksifo lira,živorotka.Fora su skroz kad malo pročitaš o njima.
sad i o tome kopam,samo da ne zapnem.

Frend mi je to kupio,i mali akvarij,ali očito premali....

Sad se brinem za ovu drugu,da mi i ta ne krepa.

Jel se kuži tko u to ,od prisutnih!??

Negdje sam pročitala da im izmet ne smije biti bijeli,a i ovoj je sad zadnje bijelo,a i onom koji je uginuo je bilo jučer bijelo.
pa se brinem...kaj je sad?!
a ova ženkica bolje izgleda.....
Back to top

View Profile   IP Logged
bubica78
Junior Member
**

Rijeka
Reply #30 - 30.07.2010 at 13:18:02

odi na www.akvarij.net i nađi akvaristiku za početnike, dobro prouči literaturu a zatim se uhvati akvaristike.
Back to top

View Profile   IP Logged
Nji
God Member

Zagreb
Reply #31 - 30.07.2010 at 15:24:28

Ma kopala sam već ja svašta...

Joj baš da se akvaristike uhvatim za stvarno,ne znam,nemam ni mjesta ni para.

Ali bar da ovoj maloj jadnici pokušam poboljšati život bar malo.....
Back to top

View Profile   IP Logged
mya
God Member

zapresic
Reply #32 - 31.07.2010 at 09:57:56

pitanje: što dođe tim ribicama u glavu da počnu iskakati van iz posude?
Ja ih nisam nikad imala,niti ih želim,ali je šogorica svako malo hvatala ribicu po stanu,dok jednom nije ribica iskočila a nikog nije bilo doma,pa joj više nije bilo spasa.
Ribe su skroz čudne,nikad ne možeš znati jel sve u redu s njima,a još imaš hrpu vode koju moraš održavati...ja sam za peseke... Wink
Back to top

View Profile   IP Logged
Nji
God Member

Zagreb
Reply #33 - 31.07.2010 at 10:41:26

A tko zna.
Brijem  da je to ak im je premali akvarij.
I ak hoće pobjeći od drugih,pa nemaju kud.
Back to top

View Profile   IP Logged
mya
God Member

zapresic
Reply #34 - 31.07.2010 at 11:06:50

Ma ova je bila sama . Mislim da možda nije imala dosta kisika u vodi,jer nije imala onu pumpicu....
Back to top

View Profile   IP Logged
Nji
God Member

Zagreb
Reply #35 - 31.07.2010 at 21:09:33

<eeeeejjjjjjjj

Topalaaaaaaa!!!!

Pa di si?ništa te nema?Jesi živ??

taman imam pitanje za tebe.
tj. frend ima pitanje

kako se lijepe pojačanja na akvarij?
to je za uradi sam verziju akvarija....
planira si da bi radio akvarij pa istražuje
Back to top

View Profile   IP Logged
Nji
God Member

Zagreb
Reply #36 - 28.08.2010 at 10:38:50

Da...ribica mi se porodila danas,opet,i sad imam hrpu malih ribica.....Uspjela sam ih na vrijeme odvojiti,posakrivale su se iza školjkica....
Back to top

View Profile   IP Logged
mya
God Member

zapresic
Reply #37 - 28.08.2010 at 13:41:25

Ne kužim,kaj nemaš samo jednu ribicu?
Back to top

View Profile   IP Logged
Ninci
YaBB Newbies
*

Zagreb
Reply #38 - 31.08.2010 at 11:50:02

lol!!!
a joj joj....
ja sam akvarista... odnosno bavim se ribama akvarijima i tako i imam ih gomilu...
za početak-kakva ti je to ksifo lira riba???
provjeri da li imaš black (ili neki drugi) molly, ili imaš švertove???!
u niti jednom ovom slućaju ženka ne bi ubila mužijaka-znaći da je bio bolestan a onda su ti ugrožene i druge ribe...

koliki je akvarij?? litraža? (to možeš izračunati ako je pravokutni visina x širina x dužina)
da li u nutra imaš filter ili kakvu pumpicu i da li imaš grijač??? jer su i švertovi i moliji TOPLOVODNE, tropske ribice i nije im ugodno u vodi ispod 25 c.

super za malce....nemoj ih držati s mamom-jer će ih mama pojesti a njima obavezno jako zdrobi hranu koju im daješ... a ja slušam iduće pitanje...
Back to top

View Profile   IP Logged
Nji
God Member

Zagreb
Reply #39 - 06.09.2010 at 23:14:13

Pa to jesu švertovi!
Kad sam utipkala latinski naziv ribe,ispalo mi je ksifo lira!ili švert!
Znam sve to...jesu toplovodne,nemam ništa od toga i imam jako mini akvarij-znam da to nije dobro za jadnicu,al sam ti ja to sve dobila,a nemam mogućnosti trenutno za veći akvarij.Moram si osloboditi mjesta za veći pa mogu razmišljati o kupnji.

Mya to ti je vrsta koja rađa žive mladi,a dovoljno je da mužjak oplodi ženku jednom,pa ona zadržava sjemena u sebi,i može se više puta okotiti,svakih mjesec dana po jednom.A hrpa malih bude.

Mali su još svi živi,neke sam frendu odmah odnijela.Uspjela sam ih spasiti da ih mama ne pojede.
Držim ih u staklenoj zdjeli.....
Ali mi nisu nšta narasli u tjedan dana.
Ninči kak bi oni trebali rasti?
Hranim ih suhom hranom,kakvom i mamu hranim.

Stavi slikice svog akvarija,kaj imaš sve?

Malo sam kopala po netu pa sam nekaj i naučila-sitno... Grin Grin Grin
Pokaži nam ribice.

I to je zanimljivo...
Na kraju ću i za to zapeti.Baš smišljam kakav bi akvarij...pomalo....
Back to top

View Profile   IP Logged
Ninci
YaBB Newbies
*

Zagreb
Reply #40 - Today at 09:50:19

probaj ih držati u najtoplijem djelu stana pošto nemaš grijač...
ali ipak da temperatura nejde preko 27°c.

regaj se na www.akvarij.net tamo možeš jeftino kupiti i potpuno opremljene akvarije... ja dobivam sada jedan od 90 l. potpuno opremljen i s ribicama koj mi možda neće trebati pa ga možda prodam i za male pare...

Da, ona može zadržati sjeme...ali ne ipak da imaš svaki mjesec mlade... to kaj ti se izleglo-to je to...

Da, hrani ih onom hranom kojom hraniš i mamu, samo im jako jako to razmrvi...u prah.. kako bi uopće to mogli staviti u usta...

nemam slike svojih akvarija tu na kompu pa evo link za jedan moj:
http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=36710.0

a drugi imam:
Back to top

DSC02347.jpg
View Profile   IP Logged
Nji
God Member

Zagreb
Reply #41 - Today at 12:21:28

Ooo prodavat ćeš akvarij...hm...ak to ne bude baš jako skoro možda sam i zainteresirana....
Kakv je taj kaj ćeš prodati,ovaj na slici ili?
Tj. meni je problčem kaj ne radim...Tražim posao,pa kad napokon nekaj nađem onda brijem kupiti akvarij....

Meni ti u stanu ne ide temp ispod 20 skoro pa nikad.22,tak da mi se čini da im je ok.

Vidjela sam tu stranicu,al nemam potrebe još regat se....

Moja se okotila čim sam ju dobila, dan poslije,i evo sad opet,nakon malo više od mjesec dana....
To sam pročitala negdje na netu,da može rađati svakih mjesec dana...Vidjet ćemo kolko...Ovo je drugi put od kad je kod mene.

Evo pogledah sve slikice,fora je akvarij,onak pustinjiski mi izgleda...(to sam ja sad u điru iz Egipta,pa još imam valjda pijeska u očima...heheheheheheheee... Grin)
Ribice su ti fora,al moram priznati da mi je sve to stvarno novo još jako,pojma nemam o tome svemu.
Eto taman si mi ti došla.... Grin Grin Grin Grin
Back to top

View Profile   IP Logged