bonsai biljke su posebne jer nemaju neki univerzalan način održavanja pošto se u biti radi o raznim vrstama biljaka i u biti bonsai znači doslovno "stablo u loncu".
pravilo je da se biljka drži u uvjetima koje bi zahtjevalo isto stablo ali ne u loncu... dakle ako imash dalmatinski bor onda ni susa ni malo soli neće škodit ali opet ako imaš slavonski hrast zaboravi preveliku sušu i sol

)
drugo: pravi bonsai se uvijek drže u pravokutnim posudama ravnog obruba sa dobrom drenažom, zašto pravokutnima pitate se?
kad se izrađuju bonsai prva posuda je okrugla i u njoj se drži dosta vremena dok ne dobijemo pravilnu strukturu grana kavu želimo...
u tom trenutku se stablo vadi iz okrugle posude i stavlja u kockastu ili pravokutnu posudu koja je velicine takve da stane u onu prvu okruglu... dakle vadite biljku iz okrugle i sterilnim alatom odsječete zemlju i korjenje tako da stane uz još malo nove zemlje na rubovima u ovu manju kockastu posudu....
tako, to je početak, ovaj prvi šok je zastrašujuć i okrutan znam ali istočnjaci su odakle potiče ovaj postupak oduvjek bili onako malo suroviji no mi europljani

))
dakle ovaj prvi šok je samo početak i bez daljnjeg održavanje bi biljka vrlo brzo prerasla posudu i umrla, "daljnje održavanje" je pojam koji označava godine i godine rezuckanja, zavezivanja, prskanja presađivanja i uglavnom brige koja daleko nadmašuje ostale načine uzgoja jer ovdje nije samo cilj dobit zdravu biljku već minijaturnu verziju zdrave biljke....
tri stvari održavanja su ključne i obavljaju se naizmjence!
orezivanje korjenja koje automatski na sebe vezuje i
presađivanje te
orezivanje nadzemnog dijeladakle:
imamo biljku koju smo odrezali da bude jedan centimetar uža na svakoj strani nego kockasta posuda, dodamo okolo friške zemlje i pustimo nekih tjedan do deset dana da se malo oporavi, za to vrijeme nadzemni dio biljke možemo podvezivati ali ne i orezivati.
Podvezujemo grane da bi natjerali biljku da grane pusti ovako ili onako, da ispravimo položaj neke grane ili da jednostavno raširimo biljku kako bi potakli rast novih grana.
Rast novih grana ipak najviše potičemo orezivanjem i štucanjem krošnje i to je faza koja sljedi nakon deset dana samo vezivanja i oporavka korjenskog dijela bijke.
nakon orezivanja krošnjice opet desetak dana mirovanja, oporavka uz dozvoljeno vezivanje naravno

))
uglavnom poanta je da se biljka usmjerava da troši viškove energije na oporavak čas jednog čas drugog djela i to je po svemu sudeći primorava da ostane mini, naravno mislim da i činjenica da cijeli život provede u posudi istih dimenzija isto igra ulogu...
znaci izvadite biljku i ako izbijaju vrhovi korjenčića malo ih poštucate i pustite opet da se oporave, onda pažnja na krošnju i onda opet mirovanje pa korjenje i tako unedogled...
imajte na umu da prokorjenost nikad ne smije bit prevelika te da svaki do treći put orezivanja korjenja malo pročaćkate onih centimetar zemlje te je obnovite svježom, ja sam znao i više zemlje skinut od ispod biljke bez većih problema...
dosta sam problema imao tada sa dohranjivanjem jer nije bilo nikakvih posebnih sredstava na tržištu ali danas u vrtnim centrima ima svega pa tako i više različitih organskih hranjiva za bonsai.
korištenjem hranjiva se smanjuje potreba osvježavanja zemlje pošto biljka dobije dosta hrane dohranjivanjem, ali svejedno mislim da je dobro promijenit malo zemlju (i to u istu vrstu zemlje!!!) tu i tamo.
sve ovo je zasnovano na nekom mom eksperimentiranju i proučavanju i nipošto se ne smatram autoritetom na ovom području, posebno što je na kraju bonsai uginuo pošto sam morao promjenit vrstu zemlje koju sam do tada koristio, nije mu dobro sjelo i ode... stoga ako neko zna još nešto ili ako sam nešto pogrešno rekao ne zamjerite i slobodno me spravite.