Welcome, Guest. Please Login
Posaljite na info@orhideje.net zeljeno korisnicko ime i valjanu e-mail adresu te se besplatno registrirajte na forum $ Send us mail to info@orhideje.net containing desired user name and register on our forum natrag na Orhideje.net
  News:
  HomeHelpSearchLoginRegister

hidrokultura (Read 146 times)
okianer
Global Moderator

boka kotorska,montenegro
hidrokultura
17.03.2008 at 17:28:55

molila bih cattleyu (mada je rijetko vidjam sigurno ima obaveza) da nam kaze nesto vise o ovom nacinu uzgajanja orhideja,cini mi se da bas ona se tim bavi..

evo ovdje interesantnih promjena poslije primjena hidro kulture http://www.orchidgeeks.com/forum/hydroponic-semi-hydroponic/5788-my-first-s-h...
Back to top

]
View Profile okianer   IP Logged
Aleksa
Global Moderator

Re: hidrokultura
Reply #1 - 17.03.2008 at 19:36:25

Da, i mene yanima... Imao sam samo jedan okr[aj sa hidrokulturom sa falom i on mi je sav istrulio.  Undecided
Back to top

View Profile   IP Logged
mama mia
God Member

Reply #2 - 18.03.2008 at 08:43:09

Ja sam vec cakulala sa Catt o hidrokulturi i cini mi se to super i definitivno cu probati sa jednom od ovih orhid. sto su sada u klijalistu.
Akeksa kako ti je istrunuo jel znas di si falio da ne ponovimo tvoju gresku.
Koliko sam ja skuzila Catt orhid. u hidro se uopce ne zaljevaju samo se uljeva voda u podlozak.
Back to top

View Profile   IP Logged
Aleksa
Global Moderator

Reply #3 - 18.03.2008 at 13:08:09

mama mia wrote on 18.03.2008 at 08:43:09:
Ja sam vec cakulala sa Catt o hidrokulturi i cini mi se to super i definitivno cu probati sa jednom od ovih orhid. sto su sada u klijalistu.
Akeksa kako ti je istrunuo jel znas di si falio da ne ponovimo tvoju gresku.
Koliko sam ja skuzila Catt orhid. u hidro se uopce ne zaljevaju samo se uljeva voda u podlozak.

Da, vrlo se rijetko zalivaju i to je velika prednost jer mozes otici na ljetovanje a njima nista nece biti.

Mislim da sam pogrijesio jer sam posadio kada nije vrijeme. Kolik sam citao sadi se kada krece novi korijen. Meni nije bilo novog rasta i sve je istrulilo od konstantne vlage.  Undecided
Back to top

View Profile   IP Logged
Spring
YaBB Administrator

Reply #4 - 20.03.2008 at 09:39:06

catt je napisala članak o hidrokulturi
Back to top

View Profile   IP Logged
mama mia
God Member

Reply #5 - 20.03.2008 at 10:14:25

Super bravo Catt Smiley
Back to top

View Profile   IP Logged
Aleksa
Global Moderator

Reply #6 - 17.06.2008 at 21:14:30

Moj experiment sa hidrokulturom je definitivno uspio. Mini phalaenopsisi uspijeva i raste kao lud. Izbacio je dva lista i mnogo korijenja. Korijenje u hidrokulturi izgleda malo drugacije nego ono standardno, nekako je tamnije... A najbolje od svega je sto moze da prodje dosta vremena bez zalivanja.
Back to top

View Profile   IP Logged
Sneki
Full Member

Reply #7 - 26.10.2008 at 12:36:27

Pre neki dan sam igrom slucaja prolazila pored novootvorene prodavnice koja se zove hidroponika i ima sve za uzgoj u hidrokulturi. Kupila sam neke njihove supstrate za probu (izmedju ostalog i perlit. Imaju i ove posude za uzgoj u hidrokulturi.

Ja sam Catleyi zahvalna na ovom clanku, posto me je definitivno navukao da isprobam na jednoj od orhideja koju sam 2 x presadjivala u novi supstrat. Nije mi jasno za sta prave ove supstrate za orhideje, kada toliko zadrzavaju vlagu Shocked.
Eto ja sam se odlucila da jedan phalenopsis (koji je u najlosijem stanju) presadim u hidrokulturu po Catlleyinom savetu u obicnu posudu za orhideje, i rezultat cu vam javiti.
Back to top

View Profile   IP Logged
Aleksa
Global Moderator

Reply #8 - 26.10.2008 at 19:37:45

Gledao sam na netu tu prodavnicu, čini se da imaju sve i svašta... Super, moraću da je posjetim kad odem u bg...
Back to top

View Profile   IP Logged
Sneki
Full Member

Reply #9 - 26.10.2008 at 21:35:17

Imaju stvarno svasta, posebno za one koji se ozbiljnije bave uzgajanjem biljaka, imaju staklenike, rasadnike. Ja sam tamo kupila i sijalicu tipa dnevno svetlo koja se moze postaviti u standardno sijalicno grlo...itd.
E sad jos kad bi mi ovo uspelo sa hidrokulturom. Jel moze neko ko ima orhideje u hidrokulturi da stavi fotkice?

P.S. Nije me mrzelo da u stari supstrat u odvojim korice od ostatka. Odnos je otprilike koraShockedstatak = 50%:50% . supstrat je Flora gard.
Back to top

View Profile   IP Logged
Sneki
Full Member

Reply #10 - 27.10.2008 at 21:18:27

Evo opet ja Cheesy. Imam pitanja, pa ako neko zna da mi odgovori. Presadila sam jedan phalenopsis u hidrokulturu. Posuda je obicna, za orhideje, visine 10.5 cm. Najvisa rupa (na uzdignutom dnu) je oko 2 cm od dna. Donji sloj glinopora je u visini od oko 4cm od dna. Posudu sam stavila u ukrasnu posudu u kojoj je destilovana voda u visini od 3 cm. Da li je ovo ok ili da smanjim nivo vode?
Back to top

View Profile   IP Logged
keiki
God Member

Lucko
Reply #11 - 27.10.2008 at 21:40:10

Mislim da je ok samo pazi da voda nije do korjenja nego malo ispod. Wink
Back to top

View Profile   IP Logged
Sneki
Full Member

Reply #12 - 27.10.2008 at 21:58:28

Hvala Keiki na odgovoru. Jeste korenje je iznad. Valjda ce biti ok Undecided.
Back to top

View Profile   IP Logged
keiki
God Member

Lucko
Reply #13 - 28.10.2008 at 08:33:31

Hoče samo čekaj i nagrada stiže mnoštvo predivnih cvijetova.  Wink
Back to top

View Profile   IP Logged
Sneki
Full Member

Reply #14 - 29.12.2008 at 08:50:18

Boga mi, ova orhideja u hidrokulturi vec gura i drugi vazdusni koren.
Back to top

View Profile   IP Logged
Aleksa
Global Moderator

Reply #15 - 30.12.2008 at 19:34:47

Meni cvjeta jedan phal u hidrokulturi... Samo je sad zahladnjelo pa se usporio razvoj pupoljaka....
Back to top

View Profile   IP Logged
Emporio_Palace
YaBB Newbies
*

Reply #16 - 04.03.2010 at 17:46:58

Jel ima netko od vas jos orhideje u hidrokulturi i kakva su iskustva nakon duzeg vremena? Zanima me sto ako korjenje pusti i u taj dio gdje je glinopor u vodi,hoce li strunuti? I kako uopce dobiju orhideje vodu? jel i glinopor u koji se sadi se prethodno potapa u vodi da bude vlazan ili od dolje onog mokrog glinopora polako prelazi na taj suhi pa tako stvara vlagu?
Back to top

View Profile   IP Logged