natrag na Orhideje.net
Posaljite na info@orhideje.net zeljeno korisnicko ime i valjanu e-mail adresu te se uclanite na forum.

Send us mail to info@orhideje.net containing desired user name and register on our forum
Welcome, Guest. Please Login

...
  HomeHelpSearchLoginRegister
 
Pages: 1 2 
Frezije (Read 334 times)
Nji
God Member
*****
OfflinePosts: 5621
Zagreb
Frezije
11.03.2009 at 16:34:05
 
Ej evo malo sam prokopala po netu,pa da ovdje stavim temu pošto je to lukovičasto bilje!
Jel ima tko frezije u teglici i kako uspijevaju?
I jel vidio tko lukovice gdje za kupiti?
Back to top
 
 
  IP Logged
irena
God Member
*****
OfflinePosts: 635

Re: Frezije
Reply #1 - 11.03.2009 at 17:07:37
 
OPIS BILJKE
Fresia je rod krtolastih biljaka iz familije Iridaceae poreklom iz Kapske oblasti u južnoj Africi, gde se sreću ove biljke na vlažnim planinama ispod grmova. Poznato je preko 20 vrsta fresija. Frezije se gaje od početka 19. veka, a ime ovih biljaka je povezano sa Nemačkim botaničarom Fridrihom Frizom (1795-1876). Ove prelepe biljke visine su 20-70 cm, sa linearnim, tankim listovima u obliku mača, dugim 15-20 cm, širokim 1-1,5 cm i cvastima u kojima su cvetovi uvek na jednoj strani. Cvetovi su mirisni, do 6 cm u prečniku, a može ih biti i više od 10 u jednoj cvasti. Seme je tamnosmeđe boje, nepravilno okruglastog oblika u malim obrnuto-jajastim trodelnim čaurama. Gomolji u obliku lukovice su pokriveni tankom, končastom zaštitnom ovojnicom smeđe boje. Iznad majčinskog gomolja u osnovi cvetnog stabla svake sezone se formira nov gomolj a stari poropada. Na tom novom gomolju formira se kontraktilni koren koji ga spušta na dubinu na kojoj je bio majčinski gomolj. Danas se gaji preko 150 hibrida fresije (F. Hybrida) nastalih iz procesa hibridizacije F. Refracta, F. Leichtlinii i F. Armstrongii. Cvetovi mogu biti prosti ili dupli, raznih boja i nijansi, često sa različitom bojom unutrašnjeg dela cveta. Vodeća zemlja u svetu po uzgajanju, selekciji i prodaji frezija je Holandija. Hibridne frezije se uglavnom gaje kao saksijske biljke jer imaju velike zahteve prema uslovima uspevanja. Baštenske forme gaje se u regionima sa hladnijom klimom, a u jesen se gomolji vade jer su osetljive na jaka smrzavanja.
U mnogim zemljama fresija se poklanja za dan žena i mladim nevestama.
Većina firmi koja se bavi proizvodnjom i prodajom frezije sadni materijal čuva u hladnjačama pri temperaturi od 2-3o i takve gomolje treba pripremiti za sadnju na visokim temperaturama. Ukoliko se nepripremljeni gomolji direktno posade velika je verovatnoća da biljke neće nići, ili po nicanju formiraju 2-3 lista koji ostaju mali i ubrzo venu, a biljka ne formira cvetne grane. U zemlji se obrazuje novi gomolj mnogo manji od prethodnog, koji miruju u toku leta na višim temperaturama, čeka hladnije vreme i niče obično u jesenjim mesecima.

Od sadnje do vađenja gomolja možemo razlikovati 3 faze razvoja koje se međusobno razlikuju po potrebnim uslovima.

Prvi period je od sadnje do obrazovanja začetaka cvasti – Ovaj period traje oko 5-6 nedelja i temperatura zemljišta oko gomolja treba da je 13-17 stepeni, a temperatura vazduha 13-22 stepena. Pri nižim temperaturama od 10 stepeni usporava se formiranje cvetnih stabala, a pri 5 stepeni već formirana cvetna stabla se deformišu. Temperature iznad 20 stepeni u ovom periodu doprinose formiranju velikog broja listova i odlažu cvetanje, a iznad 25 stepeni cvetanje sasvim izostaje. Pri temperaturi zemljišta od 13-17o i vazduha od 13-22 o biljke niču nakon 14-25 dana od sadnje. U ovom periodu razvoja završava se formiranje cvasti i vegetativne mase, nakupljaju se hranjive materije za razvoj generativnih organa i novog gomolja. Nakon sadnje gomolja treba ih zaliti i za 10-15 dana razvija se korenov sistem. Dalje treba voditi računa da supstrat ne bude prevlažan, ali niti da se previše isuši. Za 20-25 dana od sadnje javljaju se ponici. U periodu intenzivnog rasta prihranjuju se rastvorima mineralnih đubriva u kojima preovladava azot. Treba koristiti đubriva sa mikroelementima, jer frezijama je neophodno gvožđe i bor za cvetanje.

Drugi period traje 10-12 nedelja i protiče pri temperaturama od 15-20 o koliko treba da je i temperatura zemlje i temperatura vazduha. U ovom periodu bitno je da nema naglih kolebanja temperature. U osnovi cvetnog stabla tada se formira tačka rasta na gomoljima za narednu vegetaciju. U fazi butonizacije, odnosno formiranja pupoljaka temperature iznad 20 i ispod 5 stepeni mogu dovesti do deformacije cvetova ili formiranja “slepih“ pupova bez latica. U ovom periodu gomoljima treba dosta vlage, ali treba voditi računa da se pri povećanoj vlažnosti vazduha mogu razviti gljivične bolesti, zbog čega frezije ne treba zalivati u večernjim satima, već ujutro kako bi se listovi i zemlja oko biljaka prosušili do večernjih časova. Pored glavnog cvetnog stabla veći gomolji mogu formirati i po dve bočne cvetne grančice. Ako biljke cvetaju u oktobru u bašti kratkotrajni i slabi jutarnji mrazevi ne štete biljkama. Frezijama treba obezbediti potporu uz koju se vežu cvetne grane. Biljke gajene na otvorenom prostoru cvetne grane su kraće nego pri gajenju u prostorijama. Ocvetale cvetove treba uklanjati kako bi hranjive materije odlazile na formiranje novog gomolja.

Treća faza razvoja nastupa nakon cvetanja i traje 3-6 nedelja. U ovom periodu intenzivno raste novoformiran gomolj, kao i mali gomolji kojima se frezije razmnožavaju. Temperatura vazduha treba da je 15-25 stepeni danju i 12 noću, a zemljišta ne niža od 16 stepeni. Zalivanje se postepeno smanjuje, a 2 nedelje pre vađenja gomolja potpuno se prekida. Gomolji se vade iz zemlje kada im počne odumirati korenje, a listovi počnu venuti. Gornji deo biljke se odstranjuje i nekoliko dana se gomolji suše na senovitom mestu i pri visokim temperaturama (25-28 o ). Potom treba odstraniti uvelo korenje i stare zaštitne ljuske na gomoljima.

Back to top
 
 
  IP Logged
irena
God Member
*****
OfflinePosts: 635

Re: Frezije
Reply #2 - 11.03.2009 at 17:08:59
 
U naredna 3-4 meseca gomolji se čuvaju pri visokim temperaturama (25-30 stepeni) i pri povišenoj vlažnosti vazduha (oko 60-70%), što je zlatni ključ za uspeh pri gajenju frezija. Pored gomolja može se postaviti posuda sa vodom ili gomolje držati na mreži iznad posude sa vodom. 3-4 nedelje pre sadnje gomolji se premeštaju na hladnije mesto, sa temperaturom od 10-14 o , gde dobijaju signal za početak formiranja cvetnih pupoljaka pre same sadnje. Ako se frezije pripremaju za zimsko i rano prolećno cvetanje potrebno je znati da u periodu oktobar-mart za ovu biljku treba obezbediti dodatno osvetlenje kako bi se dan produžio do 12 sati. Na otvorenom se frezije uglavnom sade u subtropskim predelima, ali i u našim uslovima mogu uspevati na otvorenom, ako im se obezbede određeni uslovi. Neophodno je odabrati mesto zaštićeno od vetra i obezbediti zaštitu od najjačeg podnevnog sunca. Zemljište treba da je rastresito i sa dobrom drenažom. U proleće se gomolji sade na dubinu 3-6 cm. Frezija je osetljiva na jače mrazeve. Svaki gomolj obrazuje jedno do 3 cvetna stabla. Ako se gomolji sade u saksije ili žardinjere u jesen se može produžiti njihovo cvetanje.

Fresija zahteva laku i propusnu, hranjivu zemlju, slabo kisele reakcije (pH 6- 6,. Odgovaraju joj svetla, dobro provetrena mesta. Zalivanje je umereno nakon sadnje, a u toku intenzivnog rasta i cvetanja svakodnevno. Prihranjuje se jednom sedmično tečnim mineralnim hranivima. Gomolji se sade na dubinu od oko 4-5 cm, na lakim, peskovitim zemljištima treba povećati dubinu sadnje, sa razmakom između biljaka od 10-tak cm, ili po nekoliko gomolja u saksije. Frezije se režu za vazu kada se na cvetnom stablu otvori jedan ili dva cveta i u vazama ostaju desetak dana.
U staklenicima
U jesenjem i zimskom periodu godine u mnogim delovima sveta frezija se proizvodi u staklenicima za rezan cvet. Praktično Frezija se može uzgajati tokom cele godine, a vreme cvetanja zavisi od vremena sadnje gomolja. Neophodno je samo obezbediti pravilne uslove u fazi mirovanja i ispoštovati zahteve biljaka u toku vegetacije. Dubina sadnje zavisi od tipa zemljišta, odnosno supstrata.
SAVETIBiljkama frezije u drugom delu vegetacije treba obezbediti dovoljno kalijuma i fosfora. Ovi elementi su neophodni za sazrevanje gomolja.
Ukoliko biljke ne cvetaju treba im obezbediti hladnije mesto 5-10 stepeni, a pri pojavi cvetne drške temperaturu povećati na 15 stepeni.
Biljkama treba obezbediti potporu uz koju se vežu kako ne bi došlo do lomljenja listova i stabla.
Od sredine oktobra do marta neophodno je obezbediti dodatno osvetlenje, jer je optimalna dužina dana za freziju 12-14 sati. U prirodnim uslovima frezije cvetaju na niskim temperaturama, nakon letnjeg mirovanja pri visokim temperaturama (20-25 stepeni) i povišene vlažnosti vazduha koje traje 10-14 nedelja. Zbog toga gajene frezije bolje cvetaju ako su nakon vađenja gomolji držani na toplom mestu sa povišenom vlažnošću vazduha u trajanju 3-4 meseca, a neposredno pre sadnje na nižim temperaturama. U takvim uslovima u gomoljima se obrazuju fitohormoni neophodni za bogato cvetanje.

BOLESTI
Fuzariozna obolenja i trulež gomolja, virusno obolenje koje izaziva nekrozu listova i cvetova.
Nakon vađenja gomolja treba izvršiti njihovu dezinfekciju u rastvoru fungicida, a ovaj postupak se može ponoviti neposredno pre sadnje.
Pri pojavi simptoma virusnog obolenja biljke treba odstraniti i uništiti.
Od štetočina freziju napada trips, lisne vaši i grinje.

Fresije zahtevaju zemljište slabo kisele reakcije pH 6-6,8, ne znam zašto uvek izađe smajlić na cifru šest, osam... Smiley

Back to top
 
 
  IP Logged
irena
God Member
*****
OfflinePosts: 635

Re: Frezije
Reply #3 - 11.03.2009 at 17:10:02
 
Znam da je puno,ako nije u redu ,brišite Undecided,ali dobro je znati. Wink
Back to top
 
 
  IP Logged
sanja_volim orhide
Global Moderator
*****
OfflinePosts: 5845
Zagreb
Re: Frezije
Reply #4 - 11.03.2009 at 18:37:28
 
Irena, hvala sto si se potrudila.

Nji, ja sam vidjela lukovice frezija u Baumaxu tamo gdje su stajale i ostale lukovice...
Back to top
 
 
  IP Logged
Etta
God Member
*****
OfflinePosts: 3472
Stupnik
Re: Frezije
Reply #5 - 11.03.2009 at 18:56:47
 
Ima ih i u Mercatoneu, MBM-u...
Prekrasna biljčica. Posadila sam ih preklani u vrt među ostalo cvijeće, ali nikad nije ništa izašlo  Sad
Back to top
 
 
  IP Logged
Nji
God Member
*****
OfflinePosts: 5621
Zagreb
Re: Frezije
Reply #6 - 11.03.2009 at 19:08:26
 
Super Irena!To se traži!!!Fala!
Ma o njima nema ništa u ovim knjigama kaj sam kupila pa se moram tu raspitivati i eto uvijek se nađe netko!

Meni je Zrinjevac tu blizu pa ću ići pogledati jel imaju i oni.


Sad sam za njih zapela! Grin Grin
Back to top
 
 
  IP Logged
irena
God Member
*****
OfflinePosts: 635

Re: Frezije
Reply #7 - 11.03.2009 at 21:34:13
 
Jasam imala te žute frezije u kombinaciji sa bijelim ljiljanima u vjenčanom buketu.U to su vrijeme svi imali roze i plave bukete a ja htjela žuto bijeli. Cheesy
Back to top
 
 
  IP Logged
sanja_volim orhide
Global Moderator
*****
OfflinePosts: 5845
Zagreb
Re: Frezije
Reply #8 - 11.03.2009 at 21:39:13
 
irena wrote on 11.03.2009 at 21:34:13:
Jasam imala te žute frezije u kombinaciji sa bijelim ljiljanima u vjenčanom buketu.


Slikicu  Cool
Back to top
 
 
  IP Logged
irena
God Member
*****
OfflinePosts: 635

Re: Frezije
Reply #9 - 11.03.2009 at 21:46:21
 
Baš sam htela poslikati,i stavila sam puniti baterije.Nemam slikice na cd-u prije 8 let nisu cd-i bili tak popularni.Ali bum nekak probala preslikati
Back to top
 
 
  IP Logged
sanja_volim orhide
Global Moderator
*****
OfflinePosts: 5845
Zagreb
Re: Frezije
Reply #10 - 11.03.2009 at 21:58:26
 
Aha, da, nisam znala prije koliko si se udala. Probaj preslikati, ili das negdje skenirati.
Back to top
 
 
  IP Logged
irena
God Member
*****
OfflinePosts: 635

Re: Frezije
Reply #11 - 11.03.2009 at 22:32:43
 
evo,nije baš bio mali ali mi je bio divan,jedino što je cvječarka dan prije dobila ljiljane koji su bili zatvoreni pa ih je morala sve otvarat na silu inače bi bili ljepši
Back to top
 

P3071179.JPG
  IP Logged
irena
God Member
*****
OfflinePosts: 635

Re: Frezije
Reply #12 - 11.03.2009 at 22:34:56
 
..evo kak vam se čini? Roll Eyes
Back to top
 

P3071173_001.JPG
  IP Logged
sanja_volim orhide
Global Moderator
*****
OfflinePosts: 5845
Zagreb
Re: Frezije
Reply #13 - 11.03.2009 at 22:55:14
 
Wow Irena, stvarno prekrasan buket!!!!
Back to top
 
 
  IP Logged
irena
God Member
*****
OfflinePosts: 635

Re: Frezije
Reply #14 - 11.03.2009 at 22:58:17
 
Baš ti hvala Smiley,htjela sam nešto drukčije,nije previše kičasti,to je bitno.
Back to top
 
 
  IP Logged
Nji
God Member
*****
OfflinePosts: 5621
Zagreb
Re: Frezije
Reply #15 - 11.03.2009 at 23:24:08
 
Baš wow,stvarno je dobar!Baš poseban!Nisu takvi baš česti!
Jel ti i onak lijepo mirisao od tih frezija?
Back to top
 
 
  IP Logged
irena
God Member
*****
OfflinePosts: 635

Re: Frezije
Reply #16 - 12.03.2009 at 12:27:43
 
UH,krasno je mirisao,a tek kad sam ih donijela doma drugi dan.Pobrala sam i onaj sa auta i glavni buket na stolu,puna soba cvijeća i mirisa.Joj kad se samo sjetim...
Back to top
 
 
  IP Logged
Nji
God Member
*****
OfflinePosts: 5621
Zagreb
Re: Frezije
Reply #17 - 12.03.2009 at 15:40:51
 
Evo kupila ja lukovice!Žute i crvene!!!
Pa ću ih posadit danas ili sutra!!!!Hi,hi,hi!!! Roll Eyes


Ma mislim da ću ih već danas!Znači na dubinu 4-5 cm,a koliki razmek,10 cm?To je valjda za vrt?Koliki da razmak ostavim u tegli?Kaj misliš?Uzela sam jednu veću pravokutnu teglu koja je  oko 25 cm?A imam 30 lukovica.Dal da ih stavim sve u tu teglu ili da u dve tegle ipak,da se ne gužvaju?Kaj misliš?
Back to top
 
 
  IP Logged
okianer
Global Moderator
*****
OfflinePosts: 1097
boka kotorska,montenegro
Re: Frezije
Reply #18 - 12.03.2009 at 16:38:18
 
moje su u pupoljcima treba da procvjetaju za koji dan Wink
Back to top
 
 

]
okianer   IP Logged
irena
God Member
*****
OfflinePosts: 635

Re: Frezije
Reply #19 - 12.03.2009 at 16:49:15
 
Nji wrote on 12.03.2009 at 15:40:51:
Evo kupila ja lukovice!Žute i crvene!!!
Pa ću ih posadit danas ili sutra!!!!Hi,hi,hi!!! Roll Eyes


Ma mislim da ću ih već danas!Znači na dubinu 4-5 cm,a koliki razmek,10 cm?To je valjda za vrt?Koliki da razmak ostavim u tegli?Kaj misliš?Uzela sam jednu veću pravokutnu teglu koja je  oko 25 cm?A imam 30 lukovica.Dal da ih stavim sve u tu teglu ili da u dve tegle ipak,da se ne gužvaju?Kaj misliš?  


Posadi u dve,da ti ne budu nabijene,kad narastu
Back to top
 
 
  IP Logged
Nji
God Member
*****
OfflinePosts: 5621
Zagreb
Re: Frezije
Reply #20 - 12.03.2009 at 17:36:15
 
Da u jednu pravokutnu i jednu okruglu teglu!Ma opće nisam gledala kolko ih ,pa kad sam vidjela da piše 15 u paketu!! Shocked Zakon!
Back to top
 
 
  IP Logged
Etta
God Member
*****
OfflinePosts: 3472
Stupnik
Re: Frezije
Reply #21 - 05.04.2009 at 17:45:47
 
Hej Nji, kako su frezije?
Ja sam naletila na sve moguće boje. Naravno, opet sam kupila i popikala po vrtu. I opet mi ništa ne izlazi  Embarrassed
Back to top
 
 
  IP Logged
Nji
God Member
*****
OfflinePosts: 5621
Zagreb
Re: Frezije
Reply #22 - 05.04.2009 at 21:47:59
 
Moje idu sad su na balkonu da mi ih taj mačak ne popapa sve!I napreduju!

A evo par grančica frezija mi je mama na placu jučer kupila...Divne su...
Gle...
Back to top
 

IMG_1272.jpg
  IP Logged
Nji
God Member
*****
OfflinePosts: 5621
Zagreb
Re: Frezije
Reply #23 - 05.04.2009 at 21:48:37
 
A moje crvene i žute će biti još ljepše kad narastu!!!!
Grin Grin Grin Grin Grin Grin Grin Grin Grin
Back to top
 
 
  IP Logged
Etta
God Member
*****
OfflinePosts: 3472
Stupnik
Re: Frezije
Reply #24 - 06.04.2009 at 10:56:07
 
Ja se nadam da će mojih biti  Embarrassed
Back to top
 
 
  IP Logged
Nji
God Member
*****
OfflinePosts: 5621
Zagreb
Re: Frezije
Reply #25 - 06.04.2009 at 11:33:29
 
Držim ti fige!  Wink
Back to top
 
 
  IP Logged
Etta
God Member
*****
OfflinePosts: 3472
Stupnik
Re: Frezije
Reply #26 - 06.04.2009 at 12:20:55
 
Hvala.  Kiss
Već sam došla u iskušenje da idem proviriti da li se šta dešava.
Sva sreća pa više niti ne znam gdje su  Lips Sealed
Back to top
 
 
  IP Logged
irena
God Member
*****
OfflinePosts: 635

Re: Frezije
Reply #27 - 06.04.2009 at 20:10:05
 
Nji baš je fora boja,lijepi su.. Smiley
Back to top
 
 
  IP Logged
Nji
God Member
*****
OfflinePosts: 5621
Zagreb
Re: Frezije
Reply #28 - 06.04.2009 at 21:13:16
 
Šteta što je samo grančica u vazi ta ljubičasta!Baš je fora boja!

Ah naći će se i takve lukovice sljedeće god!
Grin Grin Grin
Back to top
 
 
  IP Logged
Etta
God Member
*****
OfflinePosts: 3472
Stupnik
Re: Frezije
Reply #29 - 07.04.2009 at 08:14:21
 
Ja ih imam i ove, i takve i duple...
Šta mi to sve vrijedi kad ih očito nešto popapa u zemlji  Angry
Back to top
 
 
  IP Logged
Nji
God Member
*****
OfflinePosts: 5621
Zagreb
Re: Frezije
Reply #30 - 07.04.2009 at 12:49:01
 
Nadam se da neće!

A zakaj ih nisi u teglu stavila?
Back to top
 
 
  IP Logged
Etta
God Member
*****
OfflinePosts: 3472
Stupnik
Re: Frezije
Reply #31 - 07.04.2009 at 13:55:52
 
Ma ne znam. Nekako mi sve to ljepše izraste u vrtu.
Ako izraste...

A i ne znam kud bi više sa teglama  Wink
Back to top
 
 
  IP Logged
Nji
God Member
*****
OfflinePosts: 5621
Zagreb
Re: Frezije
Reply #32 - 07.04.2009 at 14:57:30
 
Pa tegle u vrtu...
Back to top
 
 
  IP Logged
Etta
God Member
*****
OfflinePosts: 3472
Stupnik
Re: Frezije
Reply #33 - 07.04.2009 at 16:24:33
 
Misliš ovako (samo sa frezijama) ?
I po vrtu ih je dosta...
Back to top
 

tegle_u_vrtu.JPG
  IP Logged
Nji
God Member
*****
OfflinePosts: 5621
Zagreb
Re: Frezije
Reply #34 - 07.04.2009 at 16:28:43
 
Da tako nešto...
Back to top
 
 
  IP Logged
Nji
God Member
*****
OfflinePosts: 5621
Zagreb
Re: Frezije
Reply #35 - 16.04.2009 at 09:23:48
 
A evo kak mi frezije izgledaju!K'o trava!
Back to top
 

IMG_1512.jpg
  IP Logged
Etta
God Member
*****
OfflinePosts: 3472
Stupnik
Re: Frezije
Reply #36 - 16.04.2009 at 10:49:47
 
Ajme....
Kod mene tek krenulo na dva tri mjesta  Embarrassed
Back to top
 
 
  IP Logged
Nji
God Member
*****
OfflinePosts: 5621
Zagreb
Re: Frezije
Reply #37 - 16.04.2009 at 17:53:56
 
Pa super bar je krenulo! Grin
Back to top
 
 
  IP Logged
Etta
God Member
*****
OfflinePosts: 3472
Stupnik
Re: Frezije
Reply #38 - 16.04.2009 at 19:47:16
 
Haha...
Od nekih šezdesetak lukovica meni izašle tri  Smiley
Back to top
 
 
  IP Logged
Nji
God Member
*****
OfflinePosts: 5621
Zagreb
Re: Frezije
Reply #39 - 16.04.2009 at 21:02:18
 
Ajjjj pa možda budu još.... Wink
Back to top
 
 
  IP Logged
Etta
God Member
*****
OfflinePosts: 3472
Stupnik
Re: Frezije
Reply #40 - 17.04.2009 at 13:59:30
 
Hehe, danas ih je već deset. Bit će nešto od njih  Grin
Back to top
 
 
  IP Logged
Nji
God Member
*****
OfflinePosts: 5621
Zagreb
Re: Frezije
Reply #41 - 17.04.2009 at 19:39:38
 
Pa kažem ti ja!!! Grin Grin Grin
Back to top
 
 
  IP Logged
Etta
God Member
*****
OfflinePosts: 3472
Stupnik
Re: Frezije
Reply #42 - 09.05.2009 at 20:07:06
 
Kako su tvoje frezije Nji?
Kod mene što je izašlo izašlo... Jako slabo, ubila ih onolika kiša  :'(
Back to top
 
 
  IP Logged
Nji
God Member
*****
OfflinePosts: 5621
Zagreb
Re: Frezije
Reply #43 - 09.05.2009 at 23:45:35
 
Ma kod mene je isto...Kao trava su ,samo su još malo narasle,ali još nema naznaka da će išta cvjetat ove godine...ne znam...
zelene se...
Back to top
 
 
  IP Logged
Spring
YaBB Administrator
*****
OfflinePosts: 1738

Re: Frezije
Reply #44 - 10.05.2009 at 09:24:26
 
si ziher da su frezije
meni malo liče na gladiole....
Back to top
 
 
  IP Logged
Etta
God Member
*****
OfflinePosts: 3472
Stupnik
Re: Frezije
Reply #45 - 11.05.2009 at 13:04:17
 
Moje isto tako izgledaju  Huh
Back to top
 
 
  IP Logged
Nji
God Member
*****
OfflinePosts: 5621
Zagreb
Re: Frezije
Reply #46 - 11.05.2009 at 21:39:21
 
Spring wrote on 10.05.2009 at 09:24:26:
si ziher da su frezije
meni malo liče na gladiole....Pa kupila sam lukovice na kojima je pisalo frezije!!!

Ma jesu ,i po lišću vidim,ono kad mi je mama buketić s njima kupila,isto je lišće bilo...
Back to top
 
 
  IP Logged
Nji
God Member
*****
OfflinePosts: 5621
Zagreb
Re: Frezije
Reply #47 - 19.05.2009 at 16:16:52
 
Evo puštaju mi prvu stapkicu!!!
Slikam čim se bude dalo ok uslikat!!!
Back to top
 
 
  IP Logged
Etta
God Member
*****
OfflinePosts: 3472
Stupnik
Re: Frezije
Reply #48 - 19.05.2009 at 17:08:49
 
Hihi, super  Cheesy
Nadam se da će i moje
Back to top
 
 
  IP Logged
Etta
God Member
*****
OfflinePosts: 3472
Stupnik
Re: Frezije
Reply #49 - 20.05.2009 at 19:43:39
 
Krenule su i moje stapkice  Grin


Samo da ih ne pojedu ljigavci...
Back to top
 
 
  IP Logged
Pages: 1 2