Pozdrav svima!
Imam dva goruća problema, i pročitala sam sve moguće postove na forumu, ali jednostavno više nisam sigurna u ništa, jer su mi sve orhideje pocrkavale, radi se o hitnoći.
1) Tuljenje phala, žuti listovi i otpadanje istih – drugi slučaj u 2 dana, a 4 u zadnjih 2 mjeseca 
Najprije mi je već jedan phal umro prije 2 dana, doslovno svi listovi otpali. Sada sam na ovome primjetila istu situaciju, iako su donedavno bacali listove i tako se lijepo razvijali. Sada ću ga pokušati spasiti mini staklenikom i vađenjem iz supstrata.
Da li je to ok?
Zašto mi se događa to truljenje korijena? Jel može biti uzrok supstrat? Svaki dan lijepo špricam, topim svakih 7-10 dana i sad odjednom koma, a počele su bile bacazi i nove listiće i stapke, ali korijenje 0 bodova.
2) Novi phal – bubice, trulo korijenje 
Jučer sam dobila novi phal (poklon za rođendan, pa zato mi i gori). Kada sam izvadila onu ceduljicu sa uputama, primjetila sam mnoštvo malih bubica. Iz posude sam već vidječa kako nešto ne štima sa korjenjem, odnosno za novu biljku poprilično je suho (zračno k.), i išla sma provjeriti unutra, iako je u fazi cvjetanja i novih pupova. Slike u nastavku govore više od riječi.
Šta napravit? Vratit u cvjetarnu (hm hm – poklon je)? Odrezat korjenje, kako sanirati štetu?Tako sam žalosna, jer sve nešto crkavaju, a ja se trudim, možda je bolje da više se i ne bavim orhidejama, zbilja sam potonula. Još me jedna mala miltonijica održava na životu, koja je počela bacati korjenčiće iz ničega, i dva dendrobijuma koji su kao ludi u razmnožavanju, ali bez cvijetova – moje male palmice. Phalovi su se posvađali samnom.