Welcome, Guest. Please Login
Posaljite na info@orhideje.net zeljeno korisnicko ime i valjanu e-mail adresu te se besplatno registrirajte na forum $ Send us mail to info@orhideje.net containing desired user name and register on our forum natrag na Orhideje.net
  News:
  HomeHelpSearchLoginRegister

112 - hitna pomoć starom i novom phalu (Read 40 times)
christy051
YaBB Newbies
*

Rijeka
112 - hitna pomoć starom i novom phalu
25.07.2010 at 15:16:53

Pozdrav svima!

Imam dva goruća problema, i pročitala sam sve moguće postove na forumu, ali jednostavno više nisam sigurna u ništa, jer su mi sve orhideje pocrkavale, radi se o hitnoći.

1)      Tuljenje phala, žuti listovi i otpadanje istih – drugi slučaj u 2 dana, a 4 u zadnjih 2 mjeseca

Najprije mi je već jedan phal umro prije 2 dana, doslovno svi listovi otpali. Sada sam na ovome primjetila istu situaciju, iako su donedavno bacali listove i tako se lijepo razvijali. Sada ću ga pokušati spasiti mini staklenikom i vađenjem iz supstrata.
Da li je to ok?
Zašto mi se događa to truljenje korijena? Jel može biti uzrok supstrat?

Svaki dan lijepo špricam, topim svakih 7-10 dana i sad odjednom koma, a počele su bile bacazi i nove listiće i stapke, ali korijenje 0 bodova.

2)      Novi phal – bubice, trulo korijenje

Jučer sam dobila novi phal (poklon za rođendan, pa zato mi i gori). Kada sam izvadila onu ceduljicu sa uputama, primjetila sam mnoštvo malih bubica. Iz posude sam već vidječa kako nešto ne štima sa korjenjem, odnosno za novu biljku poprilično je suho (zračno k.), i išla sma provjeriti unutra, iako je u fazi cvjetanja i novih pupova. Slike u nastavku govore više od riječi.

Šta napravit? Vratit u cvjetarnu (hm hm – poklon je)? Odrezat korjenje, kako sanirati štetu?

Tako sam žalosna, jer sve nešto crkavaju, a ja se trudim, možda je bolje da više se i ne bavim orhidejama, zbilja sam potonula. Još me jedna mala miltonijica održava na životu, koja je počela bacati korjenčiće iz ničega, i dva dendrobijuma koji su kao ludi u razmnožavanju, ali bez cvijetova – moje male palmice. Phalovi su se posvađali samnom.
Back to top

View Profile   IP Logged
Nji
God Member

Zagreb
Re: 112 - hitna pomoć starom i novom phalu
Reply #1 - 25.07.2010 at 16:38:07

Joj pa nije sve tako crno!!
Ajde,kolko ih je meni porikavalo.
S phalovima je najgore.Jednom kad krenu -po mome mišljenju- najteže ih je spasiti.
Ovaj prvi-probaj s tim da bude u stakleniku,ali pazi na prozračivanje ,da ne bude previše vlage,treba je biti,ali ne previše....
Mislim da je možda to bilo prečesto potapanje,nisam sigurna,ili je bilo od početka loše korijenje,pa je bilo samo pitanje vremena.Tada ih je teško spasiti,i stvarno se nemoj uzrujavati tako jako.
Meni je tolko phalova otišlo tak ,da sam skoro prestala ih kupovati opće.Sad sam tek opet kupila dva ocvala,koji izgledaju super zdravo,pa da vidim.Jer su me isto tako žalostili užasno!
Nekako su najćudljiviji,a nemreš skužit kaj im je!užas.

a za ovaj novi-probaj sredit to korijenje kad si ga već izvadila van,odreži kaj ne valja,i stavi u malo krupne skroz kore,bar dok još cvate,samo ne znam kolko će....istuširaj i dobro operi korijenje koje ostane,i onda se možeš samo nadati.

To ti je ona dobra stara-što se više trudiš to gore!he,he...zezam se.
s orhidejama se treba naučiti što rjeđe zalijevati i ne skakati oko njih.
Back to top

View Profile   IP Logged
christy051
YaBB Newbies
*

Rijeka
Reply #2 - 25.07.2010 at 17:41:12

Zahvaljujem se na pomoći.
Ovog starog bez korijena još sam malo osakatila i stavila u plastenik. Počeo je trunuti sam od sebe, a bar ja nisam ona koja ih non stop zalijeva. Mislim kako je problem u supstratu. Kada sam ju čistila, kao i druge, vidjela sam da se supstart mrvi, postaje kao prašina. I već sam nekoliko supstrata pobacalakoje sam kupila zbog nekvalitete.

Imate li kakve preporuke?

Ova nova me toliko iznenadila i razočarala. Ima prediven pupove i cvijeta, listovi su zdravi, ali korijen je trulež. I opet pitanje, koji supstrat sa velikim komadima?

Postala sam toliko paranoična, jer toliko ih već pogubila. One koje sam mislila da će crknut su preživjela, a one koje su bile wow su krepale.
Sad im više neću davat toliko pažnje i uživat u njima koliko sam dosad, pa možda one mene počnu voljeti. Wink
Back to top

View Profile   IP Logged
Nji
God Member

Zagreb
Reply #3 - 25.07.2010 at 22:44:35

Najbolje je kupiti samo koru.
To je borova kora,ima je za kupiti u centrima vrtnim.
Iliti kora za malčiranje.
Pa ju prepečeš i to je to!
Back to top

View Profile   IP Logged
mya
God Member

zapresic
Reply #4 - 27.07.2010 at 10:55:17

Eh,kad smo kod hitne pomoći-ja sam jučer imala hitnu intervenciju na onom sirotom phalu kojeg sam već jednom spasila...sada su mu se listovi počeli opuštati.Izvadila sam ga iz teglice,i korjenje mu je počelo odumirati-ne mogu reći truliti,jer je bilo šuplje kad sam odrezala,što me čudi jer su se na stjenkama teglice napravile alge....ne znam skroz sam zbunjena.
Supstrat je stvarno bio koma,sabio se na dnu,pa valjda nije bilo protoka zraka...
Novi supstrat sam prosijala na krupne rupice od teglice,tako da su baš ostali veliki komadi,izbušila sam skroz okolo rupe po teglici i presadila phala,pa ćemo vidjeti...
Inače.supstrat od Valentina je skroz koma-skoro pa prašina Tongue
Back to top

View Profile   IP Logged
mya
God Member

zapresic
Reply #5 - 27.07.2010 at 10:58:15

Ej Nji,onaj supstrat u kojem si mi dala dena-to je prepečeni malč ili nešto drugo?
Back to top

View Profile   IP Logged
Nji
God Member

Zagreb
Reply #6 - 27.07.2010 at 13:51:35

Da to je to.
samo čista borova kora,prepečena.
Back to top

View Profile   IP Logged
mya
God Member

zapresic
Reply #7 - 27.07.2010 at 18:15:03

Sa Vegetom i češnjakom,ili samo posoliti? Wink Grin
Back to top

View Profile   IP Logged
Nji
God Member

Zagreb
Reply #8 - 27.07.2010 at 22:46:06

češnjak!!! Grin Grin Grin Grin
Back to top

View Profile   IP Logged
mya
God Member

zapresic
Reply #9 - 28.07.2010 at 11:14:44

mmmmmm  hrskavo! Grin Grin Grin Grin Grin
Back to top

View Profile   IP Logged
sanja_volim orhide
Global Moderator

Zagreb
Reply #10 - 02.08.2010 at 07:33:40

Moguce da je supstrat bio presitan, tj da je predugo zadrzavao vodu? Nisi nigdje slikala kako to izgleda u tegli. Iako cak ni to ne bi trebao biti problem, ako se pusti supstrat da se potpuno osusi prije iduceg zalijevanja. Ovaj drugi phal mi uopce ne izgleda lose. Ne cini mi se da mu je trulo korijenje. Samo ga treba isprati od tih ostataka mahovine i posaditi u krupnu koru.
Back to top

View Profile   IP Logged