naslovnica vrtne biljke ukrasni grmovi, drveće i živice oleandar (nerium oleander) sadnja oleandra orezivanje oleandra razmnozavanje oleandra bolesti i štetnici oleandra cosmos atrosanguineus bambusi travnjaci ruže hibiskus lukovičaste biljke vađenje i razmnožavanje lukovica planiranje vrta gnojiva i insekticidi jednogodišnje i dvogodišnje višegodišnje vrtne biljke kupovina i pospješivanje lukovica kućne biljke uzgoj orhideja vrste orhideja

Oleandar (Nerium Oleander)

white nerium oleander from Lana

oleander_white

Oleander su uzgajali već stari Grci i Rimljani a nerion na grčkom znači voda tj. vlaga što znači da je oleandar traži dosta vlage. Može narasti i do 4 metra visine ukoliko je posađen u vrt. Oleander je zimzeleni grm, koji ima šiljaste, kožaste listove listove koji rastu jedan nasuprot drugoga dok se na kraju izboja nalazi cvijet i to uglavnom više njih zajedno koji mogu biti jednostruki ili puni, bijele, crvene, ružičaste, krem ili žute boje.

Oleander cvate od lipnja do rujna i potrebno mu je mnogo topline i sunca kako bi cvao, te mu je cvat ograničenog obujma tokom kišnih ljeta. Pošto oleandar periodu vegetacije traži dosta vode, ukoliko je posađen u tegli treba svakodnevno zalijevanje. Od početka cvatnje pa do kraja kolovoza treba ga se jednom tjedno prihraniti. Tokom zime držite ga temperaturi od oko 5 stupnjeva Celzijevih iako mu najviše odgovara zimska temperature između 10C i 16C. Iako će podnijeti i kraća hladnija razdoblja, prevelika hladnoća mogla bi mu naštetiti.

Sadnja Oleandra

oleander_pink

Pošto je porijeklom sa Sredozemlja, voli sunce i vrućine te to uzmite u obzir kada ga sadite. Oleandar voli ilovasta, dobro drenirana tla, ali i na nešto siromašnijim područjima može uspijevati. U kontinentalnom djelu preporuča se posaditi ga u tegle kako bi ga preko zime mogli unijeti u zatvoreni prostor i na svijetlo mjesto. Ako ga sadite u tegle, pazite da su iste dovoljno duboke kako oleandar mogao nesmetano razviti svoje korijenje. Nakon što posadite mladu biljku orežite ju, tako da stvori grmoliki i gusti oblik. Također, mladim je biljkama preporučljivo uklanjati vrhove, kako bi se razvili postrani izboji, te tako postigao grmolik rast.

Orezivanje Oleandara

oleander

Oleandar je grm, pa ga pravilnom rezidbom treba i održavati u obliku grma. Zato se preporučuje odmah nakon cvatnje prikratiti jednogodišnje izboje na 2-3 visine grma. Ukoliko imate stariju biljku, podrežite izboje do drvenastih dijelova te obavezno odstranite grane s unutrašnje strane grma kako bi mu osigurali više zraka. Oleandar je vrlo otrovna biljka jer i mala količina gorkog mliječnog soka koja sadrži otrovni glikozid izaziva povraćanje, može izazvati alergijske reakcije i oštećenja kože. Najotrovniji dijelovi oleandra su kora i listovi. Zabilježeni slučajevi trovanja vodom u kojoj je držana grana oleandra, hranom kojoj je pri kuhanju dodan svježi oleandar, te trovanja dimom koji je nastao prilikom paljenja oleandrovih grana.

Razmnožavanje Oleandra mozemo raditi reznicama i sjemenom

nerium oleander from Lana oleander_2

Razmnozavanje oleandara sjemenom

Nerium-Oleander

Namočite sjemenje (dan do dva u vodi) te rasporedite sjemenke po kompostu te ih pokrijte tankim slojem komposta koji je pomiješan sa nešto sitnog pijeska. Nakon što se pojave biljke presadite ih u veće posude svaku zasebno. Nakon što se dobro ukorijene možete ih presaditi na otvoreno.

Razmnožavanje oleandra poludrvenastim reznicama

Lanči i rozi oleander u cvatu

Oleandar možete razmnožavati poludrvenastim reznicama na slijedeći način: odaberite zdrav izdanak debljine olovke, star do dvije godine i dug 20-25 cm. Odstranite sve listove sa donjih dijelova tako da dobijete ogoljelu stabljiku dužine desetak i više centimetara. Pripremljene reznice direktno sadite u supstrat za ukorjenjivanje, izmiješan od jednakih dijelova pijeska i treseta. Možete upotrijebiti i hormon za pospješivanje ukorjenjivanja. Reznicu zasadite u kompost i redovito prskajte listove te pazite da se kompost ne isuši. Reznice uzete u rano proljeće mogu se zasaditi u pojedinačne posude nakon mjesec dana jer su reznice će razvile već dovoljno korjenčića. U jesen ju možemo presaditi na otvoreno a ukoliko kasnije pripremate reznice možete ih presaditi u proljeće no one moraju prezimiti u zatvorenom prostoru.

Bolesti i štetnici koji napadaju oleandre

štitaste uši na oleandru lisne uši

Bolesti koji mogu napasti vas oleandar su slicni kao kod drugih mediteranskih vrtnih biljaka. npr.

Suha trulež, štitaste, vunaste i lisne uši

Protiv štitastih i lisnih ušiju možete se boriti upotrebom insekticida kao što su Direkt, Mosiplan 20 SP, Decis, Rotor, Skud ili Beta-Baythroid. Prirodni neprijatelji lisnih i štitastih ušiju su grabežljive mušice šiškarice (Aphydoletes aphidimyza) i osice najeznice (Encarsia formosa) te Cryptolaemus montrouzieri. Mamci za kukce (žute ljepljive pločice), raspoređeni u velikom broju oko vašeg bilja također mogu pomoći u zaštiti biljaka.

Više o ukrasnom grmlju, drveću i živicama na orhideje.net forumu

naslovnica vrtne biljke ukrasni grmovi, drveće i živice oleandar (nerium oleander) sadnja oleandra orezivanje oleandra razmnozavanje oleandra bolesti i štetnici oleandra cosmos atrosanguineus bambusi travnjaci ruže hibiskus lukovičaste biljke vađenje i razmnožavanje lukovica planiranje vrta gnojiva i insekticidi jednogodišnje i dvogodišnje višegodišnje vrtne biljke kupovina i pospješivanje lukovica kućne biljke uzgoj orhideja vrste orhideja
Od 2007. sa vama. Sva prava pridržana. Svi tekstovi i slike vlasništvo orhideje.net generirano: 30-05-2024 03:41:50 za: 0.00656 s