naslovnica vrste orhideja epidendrumi cymbidiumi stanište voda vlaga održavanje supstrat podjela razmnožavanje vrste hibridi bulbophyllumi Ludisia discolour pleurothallidsi masdevallia encycliae zygopetalumi dendrobiumi phalaenopsis potinara hoku gem coelogyne lindley vande oncidiumi miltonie angraecumi odontoglossumi hibridi hrvatske cattleye osnovno o orhidejama riječnik i pojmovnik popis imena paphiopedilumi sve o uzgoju orhideja kućne biljke vrtne biljke

Cymbidium Cymbidiinae Cymbidieae Epidendroideae Orchidaceae

Geografska rasprostranjenost, opis ovih viktorijanskih ljepotica

cymbidium orchid

Cymbidium je rod sa oko 52 vrsti porodice Orchidaceae, podporodice Epidendroideae, tribus Cymbidieae, podtribus Cyrtopodiinae. Prisutne su u tropskoj i subtropskoj Aziji (sjeverna India, Kina, Japan, Malaysia, Filipini i Borneo) no također i u sjevernoj Australiji gdje rastu u hladnijim uvjetima i na većim visinama. Cymbidiums uglavnom ima više listova nego ostale orhideje a oni su dugi, zeleni i ravni i rastu iz pseoudogomolja. Ime ove grupacije (skupine) dolazi od grčke riječi kymbos što znači šalica u obliku trupa broda, što obilježava oblik latica nekih cvjetova. U Europi su postale popularne u Viktorijansko doba. Te orhideje su cijenjene zbog njihovih velikih cvjetova te se vrlo često koriste u cvjećarama kao rezano cvijeće. Postoje dva osnovna tipa cymbidiuma standardni i minijaturni. Danas su uglavnom tražene raznobojne minijaturne vrste i hibridi. Još jedna činjenica koja ih čini tako zanimljivima jest da mogu preživjeti pod niskim temperaturama (7˚ C ) te mogu cvjetati i zimi kada veći dio orhideja ne cvjeta.

Stanište Cymbidiuma u prirodi i koji uvjeti odgovaraju u kući

yellow cymbidium orchid

Stanište je vrlo važno za rast cymbidiuma. U našoj klimi velika količina svijetla je povezana s visokim temperaturama ljeti, što može spriječiti cvatnju. Postoji nekoliko načina da se to izbjegne:
Špricajte biljku s vodom za vrijeme ljetnih poslijepodneva da ju ohladite.
Više ju zasjenite i povećajte gibanje zraka.
Biljci treba dati najveću moguću količinu svijetla, a da ne dobije opekotine.
U hladnijem području može podnijeti i puno svijetlo.
Listovi trebaju biti srednje do zlatno zeleni, ne tamno zeleni.
Minimalna temperatura na kojoj mozete drzati vas cimbidium je 5 stupnjeva, dok kod cvatnje temperatura mora biti konstantna 12-24 stupnja.
U proljece mozete slobodno cimbidium staviti na terasu, u vrt, na balkon i sl, u polusjenu, i tu moze boraviti cijelo ljeto, na temperaturi 24-30 stupnjeva, a ukoliko su temperature vise pokusajte rashladiti biljku spricanjem.
Na otvorenom moze biti do prvih hladnoca. Ako cimbidium u jesen unosite u kucu stavite ga na hladnije mjesto što je bitno za poticanje cvjetnih pupova, to može biti svijetlo negrijano stubište no temperature mu se moraju spustiti do min 5°C kako bi se potaknule cvjetne stapke. Minijaturni cymbidium može podnijeti temperature 2-3 °C više od velikih cymbidiuma. Ukoliko su pseudogomolji izgubili listove, mozete ih odstraniti ako su skroz suhi, ali ako nisu ostavite ih jos jer i iz njih mogu potjerati novi izdanci.

Voda, vlaga, zalijevanje, prskanje i ostale h2o potrebe cimbidium orhideja

white red cymbidium

Zalijevajte od proljeća do jeseni na način da supstrat uvijek ostane suh između zalijevanja. Tekuća gnojiva upotrebljavati prilikom svakog trećeg zalijevanja no pazite da se prilikom sljedećeg zalijevanja štetne soli isperu prilikom istog. Tokom zime smanjite zalijevanje i pustite biljku da se osuši s vremena ne vrijeme. U toplim uvjetima potrebno je isparavajuće hlađenje u staklenicima ili prskanje. Vlagu održavati na 40 do 60 % tokom zime, posebice tokom perioda pupanja.

Održavanje, presađivanje, uzgoj Cymbidiuma

white cymbidium orchid

Presađuje se u proljeće nakon cvatnje. Nemojte pretjerivati u presađivanju. Ukoliko su pseudogomolji izgubili listove, možete ih odstraniti. Upotrebljavajte substrate prilikom presađivanja i pazite da prilikom dijeljenja, barem tri zdrava pseudogomoljaostanu zajedno kako bi ih presadili.

Supstrati, zemlja i potrebe Cymbidiuma kod uzgoja

green cymbidium orchid

Cymbidiumi su uglavnom tererističke orhideje te im treba spremati sljedeću mješavinu supstrata. Za terestične orhideje koristite polovicu usitnjenog svijetlog treseta i polovicu supstrata za orhideje epifite. Supstrat za epifite sadrži borovu koru veličine 10 do 15 mm, stiropor (ekspandirani polistireni) ili kamenu vunu (kocke veličine jednog centimetra) i korijenje paprati. Možete koristiti totalno usitnjene dijelove kupovnog supstrata za orhideje (koji preostane nokon što se veći dijelovi proberu za Phalaenopsise i ostale epifite). Nekada se tom supstratu dodaju obične vrtne zemlje u manjem omjeru kako bi se dobilo na težini supstrata.

Podjela Cymbidium orhideja po temperaturnoj zavisnosti

cymbidium naše Sydney

Cymbidiumi se mogu podijeliti u tri osnovne skupine:
Visoke vrste i hibridi sa Himalaja i Kine zahtijevaju hladni period kako bi se iniciralo cvjetanje odnosno izbijanje cvjetnih stapki.
Cymbidiumi sitnog cvijeta ne trebaju hladni period kako bi se iniciralo cvjetanje te mogu biti na konstantnoj temperaturi tokom cijele godine.
Cymbidiumi sitnog cvijeta iz tropskih predjela moraju se držati na toplome jer one ne vole zimski hladni period. Tropske vrste se uglavnom uzgajaju na kori i u visećim košarama.

Razmnožavati Cymbidum dijeljenjem korjena

dijeljenje cymbidium orhideja

Cymbidiumi se razmnožavaju dijeljenjem korijenove bale. Ova orhideja ima vrlo snažno korijenje kod velikih primjeraka te je vrlo teško nekada odvojiti lukovice a da ne oštetite korijenje. Zbog toga je nekada jednostavnije samo presaditi biljku u veću posudu. Ove biljke zahtijevaju dosta mjesta u cvijetnim posudama.

Vrste Cymbidiuma

topalin cimbi

aestivum, aliciae, aloifolium, atropurpureum, bicolor, borneense, canaliculatum, chawalongense, chloranthum, cochleare, cyperifolium, dayanum, defoliatum, devonianum, eburneum, elongatum, ensifolium, erythraeum, erythrostylum, faberi, finlaysonianum, flavum, floribundum, goeringii, gongshanense, hartinahianum, hookerianum, insigne, iridioides, kanran, lancifolium, longifolium, lowianum, lowianum var. kalawense, lowianum var. lowianum, macrorhizon, madidum, mastersii, multiradicatum, munronianum, nanulum, parishii, qiubeiense, rectum, roseum, sanderae, schroederi, sigmoideum, sinense, suave, suavissimum, teretipetiolatum, tigrinum: Tiger-striped, tracyanum, wenshanense, whiteae, wilsonii

Prirodni hibridi oncidium skupine orhideja

cimbidium orhideja


Cymbidium × ballianum
Cymbidium × baoshanense
Cymbidium × florinda ( = C. erythrostylum × C. iridioides. Cyperorchis × florinda)
Cymbidium × gammieanum ( = C. elegans × C. erythraeum. Cyperorchis × gammieana)
Cymbidium × glebelandensis ( = C. insigne × C. schroederi) (Vietnam),
Cymbidium × rosefieldense ( = C. insigne × C. tracyanum. Cyperorchis × rosefieldensis),
Cymbidium × woodlandense ( = C. mastersii × C. tracyanum. Cyperorchis × woodlandensis)

rozi cimbidium u cvatu cymbidium from flora art festival cimbidiumi sa flora arta flora art zagreb 2007

Više o Cymbidiumima pronađite na orhideje.net forumu

naslovnica vrste orhideja epidendrumi cymbidiumi stanište voda vlaga održavanje supstrat podjela razmnožavanje vrste hibridi bulbophyllumi Ludisia discolour pleurothallidsi masdevallia encycliae zygopetalumi dendrobiumi phalaenopsis potinara hoku gem coelogyne lindley vande oncidiumi miltonie angraecumi odontoglossumi hibridi hrvatske cattleye osnovno o orhidejama riječnik i pojmovnik popis imena paphiopedilumi sve o uzgoju orhideja kućne biljke vrtne biljke
Od 2007. sa vama. Sva prava pridržana. Svi tekstovi i slike vlasništvo orhideje.net generirano: 13-07-2024 09:52:29 za: 0.00892 s