naslovnica kućne biljke zemlja/supstrat supstrat kojem je temelj ilovača supstrat kojem je temelj treset savjeti za pripremu supstrata sterilizacija zemlje gdje kupovati supstrate? kućne biljke u hidrokulturi presađivanje biljke ukrasnog lišća cvjetne biljke bromelije mesožderke vrtne biljke uzgoj orhideja vrste orhideja

Zemlja, komposti, supstrati i hidrokultura za kućne biljke

zemlja iz vrta

keramzit

U kakvu zemlju posaditi biljku?

Mješavina koju upotrebljavamo za uzgoj kućnog bilja no i svog ostalog bilja koje se uzgaja u posudama a ne na otvorenim prostorima mora omogućiti biljkama razvoj i dovoljno hranjiva da bi lijepo i zdravo izgledale. Ukoliko sami pripremate supstrat za biljke obavezno sterilizirajte materijale koje korisitite. Supstrati su mješavine različitih tipova zemlje, minerala i komposta posebno odabranih uzgajanju određenih biljnih skupina. Većini kućnog bilja odgovara slabo kiselo tlo (Ph između 5,3 i 5,8). Postoje dva osnovna tipa supstrata a to su oni koji se temelje na ilovači i oni koji nemaju ilovače i temelje se na tresetu.

Supstrat koji ima za osnovu ilovaču

gotovi supstrati hydroton hydroculture mješavina crnog i bijelog treseta

Ove mješavine imaju sedam dijelova sterilizirane ilovače i npr. tri dijela treseta zatim jedan dio pijeska kojem se mogu dodati fosfatili ili kalijev sulfat. Rijeđe se koriste za kućno bilje.

Supstrat koji ima za osnovu treset

Supstrati koji imaju za osnovu treset se vrlo često koriste za kućno bilje. Većina supstrata kao osnovu sadrži mješavine bijelog i crnog treseta koji se u odnosu 3 na 1 pomiješaju sa pijeskom. No taj sastav mogu obogatiti i ostali sastojci kao što su:

  • Vrtna zemlja - Zemlja je mješavina pijeska, gline, vapna i humusa. Nemojte koristiti vrtnu zemlju za lončanice jer se u njoj mogu nalaziti brojni štetnici i sjemenje korova. Isto tako, vrtna zemlja se taloži i postaje nepropusna za korijenje i apsorpciju kisika. Ukoliko ju želite koristiti uklonite šljunak i korijenje korova, odstranite sve gliste i crve te ju možete koristiti u omjeru od 25 do 50% npr za velike biljke.
  • Svijetli treset - Svijetli treset se ponaša kao prirodna spužva i vrlo je kiseo (pH 4 do 5). Radi se od mahovine Sphagnum ili od trstike i nedostatak mu je da jednom kada se osuši do kraja, vrlo ga je teško ponovo navlažiti. Problem svijetlog treseta je da je proizvodnja istog dovela do ekoloških problema i ponegdje u Europi i potpunog uništenja vegetacije.
  • Tamni treset - Ovaj treset teško oslobađa tekućinu te morate oprezno s njime kako nebi ugušio korijenje.
  • Šljunak - dobar zbog bolje drenaže i prozračnosti.
  • Kokosova vlakna - koja se mogu koristiti kao nadomjestak za treset no koja se suše sporije.
  • Fini i grubi pijesak - koji pomaže stvaranju rahlijeg supstrata.
  • Glinopor, Stiropor, Vlaknasti treset, Kora drveta, Korijenje paprati, Perlit

Savjeti za pripremu supstrata ili kojoj biljci koji supstrat?

Za filodendrone, dracene, fikuce, difenbahije i slično koristite supstrat koji je mješavina jednakih dijelova svijetlog treseta, vrtne zemlje, šljunka i komposta od lišća. Većina supstrata koje kupujete je sastava 70% svijetlog treseta i 30% stiropora. Supstrati za kaktuse bi morali sadržavati pola sitnog šljunka te četvrtinu svijetlog treseta i komposta od lišća. Cvjetne biljke uglavnom vole mješavinu svijetlog treseta, vrtne zemlje, komposta od kora u istom omjeru. Agrumima umješajte polovinu vrtne zemlje te četvrtinu pijeska i svijetlog treseta. Kisele supstrate (Ph između 4,5 i 5,5) vole rododendroni, ehmeje, kamelije, gardenije, hortenzije i guzmanije. Amarilisu, bršljenu i asparagusu u supstrat možete dodati 1 čajnu žličicu vapna ili gipsa kako bi bolje napredovali jer oni vole vapnasta tla.

mješavina treseta

Sterilizacija zemlje

Za sterilizaciju zemlje u kućnoj radinosti trebate metalnu posudu, aluminijsku foliju i termometar. U posudu stavite sloj zemlje debljine do 10 centimetara te posudu prekrijte aluminijskom i stavite u ugrijanu pećnicu na temperaturu oko 100C na nekih 2 do 3 sata. Kada se dobro ohladi možete ju koristiti.

Industrijski supstrati ili gdje kupiti supstrate?

Koliko to sve košta? Postoje jeftinije i skuplje verzije supstrata koje možete kupiti no uvijek nekako vrijedi pravilo na kraju da je jeftinije skuplje. Supstrati nabavljeni u trgovačkim centrima koji prodaju hranu, kućne potrepštine i supstrate uglavnom ne valjaju (ima iznimaka, dakako). Postoje veliki vrtni i cvjetni prodajni centri gdje možete naći vrlo kvalitetne supstrate za necvjetajuće- zelene biljke, za palme, za sukulente, orhideje... no, tu su i cijene nešto više. Supstrate možete naći i u poljoprivrednim trgovinama gdje je ona uglavnom bolje kvalitete. Poljoprivredne ljekarne su također mjesta gdje možete nabaviti dobar supstrat ili dobiti korisno mišljenje.

Hidrokultura?

Hidrokultura ja način uzgoja biljaka na način da se supstrat zamijeniv kuglicama espandirane gline te se biljci dodaju samo voda i hranjivo. Cvjetni lonci koji se tada upotrebljavaju moraju biti nepropusni. Ovaj način uzgoja odgovara biljkama koje tokom cijele godine traže dosta zalijevanja i nemaju period mirovanja kao što su npr. klorofitum i fikus. O hidrokulturnom uzgoju orhideja ima još ovdje...

Više o kućnim biljkama na orhideje.net forumu

naslovnica kućne biljke zemlja/supstrat supstrat kojem je temelj ilovača supstrat kojem je temelj treset savjeti za pripremu supstrata sterilizacija zemlje gdje kupovati supstrate? kućne biljke u hidrokulturi presađivanje biljke ukrasnog lišća cvjetne biljke bromelije mesožderke vrtne biljke uzgoj orhideja vrste orhideja
Od 2007. sa vama. Sva prava pridržana. Svi tekstovi i slike vlasništvo orhideje.net generirano: 13-07-2024 08:38:09 za: 0.00335 s