naslovnica vrtne biljke travnjaci(poaceae) priprema tla i sjetva travnjaka održavanje travnjaka prihranjivanje travnjaka Ideje za uređenje vrta jednogodišnje i dvogodišnje višegodišnje biljke lukovičaste biljke kupovina lukovica ukrasni grmovi drveće vađenje lukovica planiranje vrta gnojiva i insekticidi jednogodišnje i dvogodišnje bambusi hibiskus ruže cosmos atrosanguineus oleandar kućne biljke uzgoj orhideja vrste orhideja

Travnjaci (Poaceae)

travnjaci odrzavanje sijanje dohranjivanje kombiniranje s cvijećem

travnjaci odrzavanje sijanje dohranjivanje sjenice

travnjaci odrzavanje sijanje dohranjivanje gusto posadite

travnjaci odrzavanje sijanje dohranjivanje ukras u dvorištu travnjaci odrzavanje sijanje dohranjivanje zeleni sag

Trava je biljka koja pripada razredu jednosupnica i ima ih više od 10 000 vrsta. Travnjaci uglavnom imaju dekorativnu svrhu, ublažavaju zvukove i vrućinu, no njihova uporabna vrijednost raste ukoliko imate mlađe članove obitelji koji će cijeniti prostor za igru sa mekim gustim travnatim tepihom. Na što treba paziti prilikom sjetve travnjaka?

Planirajte prostor koji mislite zasijati! brežuljci i kutevi otežavaju pripremu tla i održavanje travnjaka.
Kupujte sjeme u skladu sa izloženosti terena jakom suncu ili sjeni.
Provjetire na deklaraciji datum pakiranja i postotak klijavosti sjemena. Nemojte štedjeti na sjemenu jer ćete više potrošiti naknadnim dosijavanjem.
Upotrebljavajte sjeme u skladu s deklaracijom.
Pratite prognozu vremena prije sjetve travnjaka te ga pokušajte zasijati prije početka kišnog perioda. Tako ćete osigurati sigurnu vlagu sjemenu tokom klijanja.
Ukoliko sadite travnjak ispod drveta računajte da ćete morati voditi više brige o opalom lišću jer isto škodi travnjaku
Postoje motorne i električne kosilice za travu. Kupujte ih obzirom na veličinu travnjaka i dostupnost električnih izvora energije. Kupite kosilicu laku za rukovanje.

Priprema tla i sjetva travnjaka

Travnjak možete posijatii u rano proljeće ili u jesen. Ukoliko ga sijete u proljeće računajte na to da vam je potrebno oko 2 mjeseca da trava naraste dovoljno za prvu košnju. Prekopajte tlo na dubinu od barem 30 cm, dodajte zemlji pijeska ukoliko je glineno i dodajte umjetno gnojivo za travnjake koje u potpunosti mora biti nakon obrade prekriveno zemljom. Koristite gnojiva za travnjake koja sporo otpuštaju hranjive sastojke u tlo. Usitnite zemlju što više i nakon toga ju dobro utisnite valjkom. Ako nemate valjak koristite dasku koju ćete svaki puta micati za njenu širinu nakon što ste po njoj hodali/skočili po njoj nekoliko puta. Prilikom pomicanja daske pogledajte kako se ponaša tako utabana zemlja i da li ima udubina. Dobro je ukoliko imate vremena, ostaviti tako obrađenu zemlju da odstoji 14 dana kako bi počeo rasti korov koji niste dobro počupali prilikom prekopavanja i kako biste provjerili da li se negdje skuplja voda. Površina mora biti ravna i voda se ne smije nakupljati na nekim dijelovima, već se mora jednako upijati na cijeloj površini. Sjeme trave se miješa sa pijeskom kao bi se lakše ravnomjerno rasprostiralo po površini. Odstranite sav korov detaljno i posijte sjeme trave. Preko sloja sjemena preporuča se tanak sloj supstrata za travnjake (što nije preskupo ukoliko se ne radi o velikim površinama). Dobro je da prvih 14 dana iznad tog područja stavite neka strašila za ptice jer će iste odmah navaliti na sjeme. Jednostavan i učinkovit recept za tjeranje ptica je razapinjanje konopca preko područja koje je zasijano. Na taj konop se pričvrste plastične šuškave vrečice koje će sigurno držati ptice na odstojanju. Ukoliko su dani suhi, redovito zalijevajte posijan travnjak jer i sjeme i mlada trava trebaju dosta vlage. Ako na nekom dijelu posijane površine trava nije nikla, dosijte taj dio istim sjemenom bez obzira na starost ostale trave.

Održavanje travnjaka

Travnjak se prvi puta kosi (a i svaki slijedeći put) kada dosegne 8-10 cm visine. Što ćešće kosite travu ona će rasti gušće te ju probajte skraćivati za najviše 4 cm po košnji. Redovito plijevite korov ukoliko ide sa korijenom prije košnje trave. Nikada nemojte kositi travu na manje od 3,5 - 4 cm visine. Ukoliko jako često kosite moći ćete ostaviti pokošenu travu na travnjaku koja će poslužiti kao prirodno gnojivo travi. Prozračujte tlo (aeracija) u rano proljeće na način da ubodete vile u zemlju do dubine šiljaka. Na taj način voda i gnojivo će lakše prodirati u zemlju. Nikada nemojte ostaviti pokošenu travu u velikim količinama na travnjaku jer osušena trava guši biljke.

Prihranjivanje travnjaka

Prihranjuje se u proljeće ukoliko se to nje napravilo krajem jeseni i to mješavinom na bazi dušika, fosfora i kalija. Dušik pospješuje rast vlati trave, fosfor poboljšava razvoj korijena, a kalij travu čini otpornijom na gaženje i nedostatak vlage. Tokom ljeta, travnjak se prihrajuje gnojivima na bazi dušika. Prihrana se vrši kada je trava suha i sa gnojivom je potrebno štedljivo rukovati jer prevelike količine mogu napraviti da trava požuti ili u potpunosti osušiti dijelove travnjaka.

još o travnjacima i travnatim površinama na orhideje.net forumu

naslovnica vrtne biljke travnjaci(poaceae) priprema tla i sjetva travnjaka održavanje travnjaka prihranjivanje travnjaka Ideje za uređenje vrta jednogodišnje i dvogodišnje višegodišnje biljke lukovičaste biljke kupovina lukovica ukrasni grmovi drveće vađenje lukovica planiranje vrta gnojiva i insekticidi jednogodišnje i dvogodišnje bambusi hibiskus ruže cosmos atrosanguineus oleandar kućne biljke uzgoj orhideja vrste orhideja
Od 2007. sa vama. Sva prava pridržana. Svi tekstovi i slike vlasništvo orhideje.net generirano: 23-06-2024 18:47:21 za: 0.00127 s