naslovnica uzgoj orhideja staništa stanovi i orhideje koja orhideja na koji prozor odabir prozora strujanja zraka na prozorima pregrade za ograničavanje utjecaja vlaga zraka u stanovima i kućama staklenici profesionalni staklenici i plastenici bolesti i nametnici crveni pauk insekti i grinje insekticidi gljivična oboljenja bakterijska i virusna oboljenja ostala oboljenja puževi lukovice hidrokultura voda zemlja/supstrat održavanje dohranjivanje zanimljivosti kalendar radova razmnožavanje cvjetanje presađivanje vrste orhideja vrtne biljke kućne biljke

Orhideje, stanovi, savjeti i pomoć

orhideje u cvatu na prozorskoj dasci

Za uzgoj nekih orhideja ne morate graditi staklenike, veliki dio tih biljaka možete uzgajati i u vlastitoj kući odnosno stanu. Prilikom uzgoja morate pripaziti da orhideje dobivaju dovoljno svjetla (zbog veličine prozora) te ukoliko nema dovoljno svjetla možete osigurati dodatno osvjetljenje Vašim biljkama. Orhideje možete smjestiti na prozorsku dasku, stol ispred prozora, ugrađeni cvjetni prozor a ukoliko se odlučite na uzgoj zahtjevnih vrsti možete i napraviti vlastiti sobni staklenik. Bez obzira na to gdje držite biljke, pravila za njegu ostaju ista. Više o stanišnim detaljima Vaše biljke možete naći na: Paphiopedilum, Cymbidium, Oncidium, Cattleya, Pleurothallids, Dendrobium, Vanda i Phalaenopsis.

Vlaga zraka u stanovima i kućama

rascvali pupovi na prozoru

Postoji razlika između apsolutne vlage (što je količina vode sadržana u zraku) i relativne vrijednosti vlage (što predstavlja postotak vlage izražen u odnosu na 100 na određenoj temperaturi). Uglavnom nam je ugodno kada je higrometrijska vrijednost između 50% i 60%. Orhideje kao tropske biljke zahtijevaju između 70% i 90% vlage. U kućama bolje podnosimo temprerature iznad 25 C ako vlaga ne prelazi 55%. Ukoliko držite othideje u kućama znajte da to smeta Vašim biljkama jer se njihove pore na epidermi otvaraju što je viša temperatura. Zato morate poroporcionalno temperaturi povećavati i vlagu drugim sredstvima.

Odabir prozora

mjesta kod prozora su izložena dvojakom strujanju zraka!

Orhideje rastu u sjeni lišća u krošnjama ili na tlu u korijenju stabala. Kao takve se nikako ne smiju izlagati izravnim sunčevim zrakama. Isto tako, za orhideje je vrlo štetan ustajali zrak koji se često zadržava na prozorima jer u prirodnom staništu imaju obilje zraka. Za uzgoj orhideja u Vašem stanu, odnosno kući odaberite istočni ili zapadni prozor. Ljeti te prozore, tokom popodnevnih sati, zaklonite zastorima ili sličnim materijalima. Prozori u podrumu (posebice ukoliko su zaklonjeni balkonom ili okrenuti prema jugu) idealno su mjesta za uzgoj onih orhideja kojima odgovara hladnije i vlažnije stanište jer se tu zadržava povećana vlažnost zraka. U tim prostorima možete ugraditi posebna rasvjetna tijela i stvoriti pogodno okruženje za razvoj orhideja. Međutim, mjesta kod prozora su izložena dvojakom strujanju zraka te uzgajivači moraju ograničiti te ekstreme zračnih djelovanja.

Strujanje zraka kod prozora

Na prozorskoj dasci vaše se orhideje mogu susresti sa ohlađenom zračnom strujom koja nastaje u dodiru s hladnim prozorskim staklom. Taj zrak se spušta niz staklo i stvara veću vlagu. Druga zračna struja dolazi iz unutrašnjosti prostorije koja je zagrijana (radijatori, grijaća tijela i ostali izvori topline) donoseći zrak sa niske razine vlage koja isušuje. Što je vani hladnije grijaća tijela su toplija i razlika između ovih zračnih struja je veća. Ukoliko imate starije prozore, može se desiti da izvana prodire i nešto hladnog zraka. Ovakva mjesta nikako nisu dobra za uspješan rast orhideja. Utjecaj strujanja zraka može se ukloniti pregradama na prozorima i vlaženjem zraka.

Pregrade

Ukoliko se ne možete odreći topline u prostoru gdje uzgajate orhideje, prvenstveno morate spriječiti utjecaj suhog zraka na biljke. Najjednostavniji način je da između prozorske daske i unutrašnjosti prostorije napravite pregradu (koja može biti od stakla, pleksi stakla, razapeta plastična folija) kako bi topli zrak strujao samo do prozorske daske a Vaše orhideje ostale zaštićene. Vodite brigu da vašu pregradu možete jednostavno ukloniti kako biste došli do biljaka prilikom održavanja. Vodite brigu da u tom prostoru ne postane prehladno tokom zime te u prostor postavite termometar i regulirajte toplinu. Ljeti te pregrade možete skinuti.

Koji prozor za koju orhideju?

Kako biste što bolje smjestili Vašu biljku, pripazite koje vrste stavljate na koji prozor u kući. Ukoliko ih držite na prozoru. Vodite brigu o ostalim potrebama orhideja za vlagom i toplinom koje također moraju biti zadovoljene bez obzira na smještaj u Vašem domu.

Orhideje sjevernog prozora su Angraceum, Anguloa clowesii, Miltonia (neki hibridi), Odontoglossum, Paphiopedilum, Stanhopea.
Prozor s izravnim suncem vole Aeridesi (skupina Vandi), Bulbophyllumi, i Vande šiljastog lišća.
Jako svjetlo ali zasjenjeno od izravnog sunca vole Dendrobiumi, Epidendrumi, Lycaste, Miltonie (Brazilske vrste), Odontiode, Brassie, Cymbidiumi

Južni ili zapadni prozor dobro stoji Cattleyama, Laeliama, Oncidiumima, i Zygopetalumima

Istočni prozori su odlični za Phalaenopsis

više orhideji u stanu na
orhideje.net forumu

naslovnica uzgoj orhideja staništa stanovi i orhideje koja orhideja na koji prozor odabir prozora strujanja zraka na prozorima pregrade za ograničavanje utjecaja vlaga zraka u stanovima i kućama staklenici profesionalni staklenici i plastenici bolesti i nametnici crveni pauk insekti i grinje insekticidi gljivična oboljenja bakterijska i virusna oboljenja ostala oboljenja puževi lukovice hidrokultura voda zemlja/supstrat održavanje dohranjivanje zanimljivosti kalendar radova razmnožavanje cvjetanje presađivanje vrste orhideja vrtne biljke kućne biljke
Od 2007. sa vama. Sva prava pridržana. Svi tekstovi i slike vlasništvo orhideje.net generirano: 13-07-2024 10:45:39 za: 0.00418 s