dobrodošli na orhideje net


održavanje orhideja

Neobičnog izgleda i načina rasta, orhideje su na glasu kao vrlo osjetljive i teške za uzgoj. Ljudi ih često kupuju u punom cvatu a nakon što izgube cvjetove, vrlo često orhideje završavaju uništene. Uz pravilnu njegu, te orhideje mogu za nekoliko mjeseci ponovno procvjetati. Pravilna njega u pojedinim fazama životnog ciklusa biljke jednako je bitna kao i odabir odgovarajućeg komposta ili prozora u kući. Prodajni centri često prodaju ocvale orhideje po iznimno sniženim cijenama. Kupite takvu orhideju i kada Vam ponovno procvjeta, trud će vam biti nagrađen. Neke vrste je teško uzgajati bez većih investicija,dok neke, uz malo znanja i njege, možete održavati bez poteškoća.

cambra_pink

kupovina orhideja

  • Prilikom kupovine orhideja morate pripaziti na nekoliko elemenata:
  • Mjesto određuje biljku koju kupujete, nemojte kupovati orhideju i tražiti mjesto gdje ćete ju postaviti,
  • Provjerite listove orhideja: listovi ne smiju biti oštećeni, žuti na vrhovima, isušeni, moraju se sjajiti i biti napeti (Phalaenopsis),
  • Provjerite korijenje orhideja: idealno je ukoliko korijenje ne izviruje iz cvjetne posude i ukoliko je svježe i zeleno a ne trulo (neke vrste se prodaju u cvjetnim posudama od bezbojne plastike što olakšava pregled korijenja),
  • Kupite biljku koja ima više cvjetnih stapki ukoliko možete birati, duže ćete uživati u cvjetanju,
  • Dobro provjerite cijelu biljku za prisutnost nametnika vidljivih golim okom,
  • Ukoliko ste u mogućnosti, držite biljku neko vrijeme odvojenu od ostalih orhideja u slučaju da ste zajedno s biljkom donijeli i viruse čije ćete prisustvo primijetiti vrlo brzo na novoj biljci.

dendrobium u stanju mirovanja

mirovanje orhideja

Nezaobilazni dio životnog ciklusa orhideje je razdoblje mirovanja.
Tijekom mirovanja koje - ovisno o vrsti – traje od nekoliko tjedana pa i do nekoliko mjeseci, orhidejama treba vrlo malo vode da bi preživjele. Općenito pravilo je, da se one vrste koje tijekom mirovanja izgube lišće, ne zalijevaju do pojave novog. U početku se zaljeva štedljivo. Vrste koje ne gube lišće, također zalijevajte oskudno. Orhideje koje nemaju lukovice (nadzemne i podzemne) u pravilu nemaju vrijeme mirovanja. Za hladnog i tamnog doba godine imaju neku vrstu mirovanja kada ih treba manje zalijevati kako ne bi korijen počeo trunuti.