naslovnica vrtne biljke višegodišnje biljke astilbe božuri divokozjaci ivančice jaglaci jastučci kamenike kokotići krizanteme lavanda makovi pelargonije potočnice pupoljke rumenike tustike stepske svijeće stolisnik sunčice vučjaci zvončići lukovičaste biljke kupovina lukovica ukrasni grmovi drveće vađenje lukovica planiranje vrta gnojiva i insekticidi jednogodišnje i dvogodišnje bambusi hibiskus ruže cosmos atrosanguineus travnjaci oleandar kućne biljke uzgoj orhideja vrste orhideja

Višegodišnje vrtne biljke

Astilba (Astilba)

astilba

Astilba spada u porodicu Saxifragaceae i višegodišnja je biljka koja voli sjenovita i vrlo vlažna tla u vrtovima. Zemlja joj mora biti dobro propusna a direktno sunce i nedostatak vlage sigurno će naškoditi ovoj trajnici. Cvate sitnim cvjetovima koji podsjećaju na metlice i mogu biti bijele, ružičaste, crvene i grimizne boje.

Božur (Paeonia)

paeonia

Božur spada u porodicu Paeoniceae i višegodišnja je vrtna biljka koja raste u grmovima visine i do tri metra. Cvate mirisnim jednostrukim ili dvostrukim cvjetovima svih boja osim plave. Voli sunčana i humusna vlažna tla.

Divokozjak (Doroncium Orientale)

doroncium orientale

Divokozjak ili Žuta proljetna ivančica je trajnica koja dugo cvate u vrtu no dugo se održava i u vazi kao rezano cvijeće. To nije zahtijevna biljka te ju u vrtu možete posaditi zajedno s ostalim proljetnim biljem.

Ivančica (Argyranthemum Frutescens)

argyranthemum

Ivančica voli osunčana mjesta u Vašim vrtovima i zahtijeva redovito zalijevanje. Također traži obilje hrane pa ju prihranjujte barem jednom tjedno. To je višegodišnja biljka uspravnog rasta koja se može uzgajati i kao niski grmić s deblom. Ukoliko redobito uklanjate ocvale cvjetove Vaše će biljke više i duže cvasti.

Jaglac (Primula)

primula

Jaglaci (Primula) su prve proljetnice koje postoje u različitim bojama a koje možete saditi u vrtovima odnosno na otvorenom. Jaglaci su načelno vrtno cvijeće, no mogu se uzgajati i kao sobne biljke. Djelomice spadaju u jednogodišnje zeljaste biljke, a djelomice u trajnice. Listovi imaju peteljku, no katkada mogu biti i bez nje, kad rastu u prizemnim rozetama. Poredak cvjetova, oblik i boja ovise o vrsti i sorti. Kao lončanica, jaglac može cvasti i tokom zime ali i u proljeće, dok kao vrtna biljka cvate u uglavnom tokom proljeća. Jaglaci se mogu se saditi u vrtu no i u loncanicama kao balkonski odnosno kućni ukras. Jaglac voli sunčano do polusunčano tlo tokom hladna vremena no kada zatopli uglavnom voli sjenovita područja. Postoje jednogodišnje i višegodisnje varijacije ove biljke pa prilikom kupovine jaglaca obtatite pažnju na to koji varijetet kupujete. Zemlja u kojoj su zasađeni jaglaci mora biti dobropropusna i vlažna. Dohranjujte s gnojivima sastava 5-10-5. Razmnožava se nakon cvatnje dijeljenjem ili u ranu jesen sadnicama koje su posađene tokom ljeta iz sjemena. Vrste Primula beesiana, Primula bulleyana, Primula japonica i Primula polyantha su otporne i na hladnocu a Primula obconica je trajnica koja podnosi iste takve uvjete. Neki ljudi su alergicni na etericna uljaiz Primule obconica te vodite i o tome brigu. Primula vulgaris je jastučasti jaglac koji se moze saditi u cvjetne posude i cvate od prosinca do svibnja. To je varijetet kojeg često možete naći u prodajnim centrima a nakon cvatnje više se ne mogu uzgajati kao sobna biljka pa ih možete presadite u vrt. Pazite, u Hrvatskoj je divlji sumski jaglac zasticen:
Porodica: PRIMULACEAE - jaglaci.
Vrsta: Primula kitaibeliana Schott, 1852.
Narodni naziv: kitejbelov jaglac.
Datum zastite: 13.03.1970.

Jastučac (Aubrieta)

aubrieta

Jastučac, Aubrecija spada u Deltoideae i trajnica je koju u vrtovima cvate već u rano proljeće plavim i ljubičastim cvjetovima. Ova biljka je pokrivač tla i možete ju saditi između korijenja drveća i uz zidove na sunčanim i polusjenovitim mjestima. Pazite da nikada ne ostane suha.

Kamenika (Saxifraga)

saxifraga

Ova biljka tokom ljeta na tankim stapkama izbaci sitne bijele cvjetove te ju treba zasaditi na svijetlo mjesto zaštićeno od direktnog sunca (podnosi malo jutarnjeg ili večernjeg). Voli vlagu tako da je tokom ljeta zalijevajte svaki drugi-treći dan no po zimi tek jednim tjedno. Sadi se u mješavinu pijeska i komposta.

Kokotac (Delphinium)

delphinium

Kokotac, Kokotić spada u porodicu žabnjaka (Ranunculaceae) i višegodišnja je biljka koja može narasti u visinu 1- 2.5 metra. U vrtu ju smjestite na sunčano do polusunčano tlo te redovito zalijevajte jer ova biljka mora imati dovoljno vlage i dobropropusno tlo. Često se upotrebljava kao rezano cvijeće.

Krizantema (Chrysanthemum)

chrysanhemum

Krizantema je trajnica koja postoji u mnogim sortama koje cvatu svim bojama osim plave te raste u niskim ili visokim grmovima (i do 180 cm). Pogoduju joj gotovo sve vrste tla uz umjerenu vlagu. Cvate do prvih mrazova na sunčanim do polusunčanim područjima u vrtu.

Lavanda (Lavandula)

lavandula

Lavanda iz porodice Labiatae je postala vrlo popularnom i u kontinentu. Cvate u proljeće i u jesen ukoliko se dobro podreže nakon prve cvatnje. Ova trajnica voli sunčana i propusna mjesta u vrtovima a može preživjeti i sušu ukoliko je starija biljka. Razmnožava se dijeljenjem.

mak (papaver)

papavar

Mak spada u porodicu Papaveraceae i trajnica je koja može narasti i do jednog metra visine. Cvate svim nijansmama crvene, ružičaste, do tamno grimizne narančaste te bijele boje. Voli sunčana mjesta u vrtovima i dobro propusnu zemlju. Često se upotrebljava kao rezano cvijeće.

Pelargonija (Pelargonium)

pelargonium

Pelargonija (Muškat, Žeravac, Điran) je višegodišnja biljka koja spada u Geraniaceae. Pelargonije poznajemo kao stajaće, viseće, postoje mirisne vrste a neke imaju izrazito dekorativno lišće. Pelargonije možete uzgajati i u vrtovima no pazite one vole šumsku zemlju pomješanu sa pijeskom i tresetom i ne vole vapnenastu zemlju. U vrtovima ih možete koristiti za ukrasne gredice no možete ih staviti i u cvjetne posude, viseće košare i na prozorske sandučiće.

Potočnica (Myosotis)

myosotis

Potočnica je nježna biljka koja se često sadi između tulipana ili nekih drugih visokih biljaka kao pokrivačica tla. Cvate tokom cijelog proljeća, dok ne počnu velike vrućine cvjatovima bijele, roze ili plave boje. Dobro uspjeva i na sunčanom mjestu i u laganoj sjeni, i zahtijeva dosta vlage. Ona je dvogodišnja biljka te ju sadite u svibnju ili lipnju a na jesen presađujte na željeno mjesto. Potočnica se samorasađuje.

Pupoljka (Oenothera)

oenothera

Pupoljka spada u u porodicu Onagraceae i višegodišnja je biljka visine do 90 cm. Može imati bijele, ružičaste ili žute cvjetove. Dobro podnosi sušu i vručinu kada se ukorijeni na tlu te ju u vrtu smjestite na sunčano područje. Možete ju koristiti i u kamenjarima. Razmnožava se jednostavno dijeljenjem.

Rumenika (Lychnis)

lychnis

Rumenika je višegodišnja biljka porodice Carzophlyllaceae koja može biti puzavica i rasti u malim grmićima. Listovi su joj dlakavi i sivi a cvjetovi žarkih drvenih, ružičastih, magenta ili narančastih boja. Voli sunčana područja u vrtovima i dobropropusnu zemlju.

Tustika (Sedum)

sedum

Sedum je višegodišnja biljka čiji varijeteti cvatu od početka ljeta do kasne jeseni. Postoje niske i visoke sorte no uglavnom sve vole sunčano, suho do umjereno vlažno tlo u vrtovima. Sedum podnosi vrlo lužnata tla i možete ga koristiti u kamenjarima.

Stepska svijeća (Eremurus Bungei)

eremus_bungei

Stepska svijeće je lukovičasta biljka koja u vrtovima cvate tokom lipnja i srpnja na vrlo suhom i sunčanom mjestu u vrtu. Gomolji se sade vrlo plitko a biljka može narasti i do 1.5 metara visine. Listovi im nisu atraktivni te ih u vrtovima smjestite između trajnica srednje visine.

Stolisnik (Achillea)

achillea

Stolisnik je višegodišnja vrtna biljka koja podnosi sunčana područja u vrtu te je vrlo uspješna u mediteranskim krajevima. Cvate cvjetovima bijele, žute, cvene, narančaste ili ružićaste boje te se koristi na gredicama ali i kao rezano cvijeće. Voli dobro propusnu zemlju.

Sunčica (Osteospermum)

osteospermum

Sunčana djevojka, sunčica ili afrička ivančica je višegodišnja biljka raskošnih cvjetova koja voli mnogo sunca i ravnomjernu vlagu. Postoje vrste prikladne za balkonske žardinjere dok se u vrtovima sadi na osunčaniim tomplim mjestima gdje jedino cvjeta. Za vrlo toplih dana ova biljka radi malu stanku u cvatnji.

Vucjak (Lupinus)

lupinus

Vučjak je trajnica koja će svojim izgledom i koristi koju daje sigurno naći mjesto u Vašem vrtu. Može se saditi na sunčanom položaju ili u laganoj sjeni i treba lagano kiselo tlo. Cvate od početka lipnja, a redovitim rezanjem ocvalih cvjetova cvatnja se može produžiti do rujna. Cvjetovi su najčešće nježno ružičasti, ljubičasti, a postoje i dvobojni varieteti. Vučjak je idealna biljka za poboljšavanje pjeskovitog i siromašnog tla. On obogačuje tlo pomoću korisnih bakterija koje pretvaraju dušik u hranjivu tvar a korjenjem rahli tlo.

Zvončić (Campanula Spp)

campanula

Zvončić cvate u proljeće i rano ljeto na direknom suncu ili polusjeni cvjetovima koji mogu biti bijele, roze ili plave boje. Zemlja u koju ga sadite neka bude vlažna, plodna i rastresita. Kada su biljke mlade ne vole jako sunce. Razmožavaju je djeljenjem korjena.

lupinus chrysanthemum eremurus bungei dark pink astilba red chrysanthemum white paeonia argyranthemum frutescens more astilba white astilba pink astilba again aubrieta small yellow chrysanthemum two colored pelargonium pink pelargonium pelargonium lychnis

Više o višegodišnjim trajnicama u vrtu na orhideje.net forumu

naslovnica vrtne biljke višegodišnje biljke astilbe božuri divokozjaci ivančice jaglaci jastučci kamenike kokotići krizanteme lavanda makovi pelargonije potočnice pupoljke rumenike tustike stepske svijeće stolisnik sunčice vučjaci zvončići lukovičaste biljke kupovina lukovica ukrasni grmovi drveće vađenje lukovica planiranje vrta gnojiva i insekticidi jednogodišnje i dvogodišnje bambusi hibiskus ruže cosmos atrosanguineus travnjaci oleandar kućne biljke uzgoj orhideja vrste orhideja
Od 2007. sa vama. Sva prava pridržana. Svi tekstovi i slike vlasništvo orhideje.net generirano: 23-06-2024 18:30:50 za: 0.00110 s