naslovnica kućne biljke cvjetne biljke amarilisi afričke ljubice božićne zvijezde brovalije ciklame hoje kalanoje spatifilumi strelicije ili rajske ptice anturiumi ljiljan slave zebrasta afelandra vrtne biljke uzgoj orhideja vrste orhideja

O cvijetnim biljkama

Afrička Ljubica (Saintpaulia Ionantha)

saintpaulia ionantha

africka ljubicica lila

afričke ljubice u vegetaciji

hippeastrum

euphorbia (poinsettia) pulcherrima browallia cyclame outdoor cyclame cyclame_white cyclame red hoya_carnosa kalanchoe spatuphyllum spatifilum strelitzia reginae strelicija

Ljubica je biljka koja voli mnogo svjetla koje ne smije biti direktno kako bi dobro cvala. Zasadite ju u tresetasti kompost za cvjetne biljke i držite u vlažnim prostorima no pazite da joj listovi nikada ne dođu u kontakt s vodom. Zalijevajte ju potapanjem ili pažljivo oko biljke i pazite da se voda ne zadržava u tanjurićima. Pazite da se temperatura nikada ne spusti ispod 12C jer tada biljka vene!

Amarilis (Hippeastrum)

Amarilis, prugasti sunovrat, zvanika je lukovičasta biljka koja je srodnik visibaba i narcisa. Cvate sa dva do šest krupnih cvijetova narandžaste, roze, bijele i crvene boje. Listovi amarilisa se razvijaju tokom cvjetanja kada je biljku potrebno češće zalijevati i vlažiti zrak gdje se biljka nalazi (prskanjem ili podlošcima s vodom).

Sađenje amarilisa

Lukovice amarilisa se sade od studenog pa do siječnja tako da se lukovica do pola stavi u zemlju bogatu humusom i dobro propusnu te se lagano zalije nakon sadnje i drži na tamnijem mjestu uz temperaturu između 20C i 25C. Često se sad i do tri lukovice u cvjetnu posudu kako bi se postigao što raskošniji izgled prilikom cvatnje. Ukoliko lukovicu zasadite preduboko mogla bi propasti. Ne zalijevajte puno i pazite da voda kojom zalijevate ne dospije do lukovice. Kada izbije cvjetna stapka, biljku polako premjestite na svijetlo mjesto i počnite s prihranjivanjem. Cvjetanje počinje 4 do 6 tjedana nakon sadnje. Nakon što ocvatu, prikratite cvjetnu stapku na 20 cm visine. Voli sunčana do umjereno sunčana mjesta. Teško vani prezimljava u kontinentu no kada zatopli (svibanj) slobodno ga preselite van tokom cijelog ljeta.

Mirovanje amarilisa

Nakon što biljka ocvate, ostavite ju na svijetlom i prozračnom mjestu kako bi se lukovica ojačala i skupila dovoljno hrane iz listova. Lukovice rastu u prosjeku jedan do dva centimetra godišnje. Prorijedite zalijevanje i dohranjivanje i potpuno ga ukinite kada svi listovi uvenu (što je uglavnom do prosinca kada možete presaditi biljku i započeti sa zalijevanjem kako biste potakli novo cvjetanje). Tokom mirovanja držite biljku na temperaturi između 8C i 15C.

Božićna zvijezda (Euphorbia (Poinsettia) Pulcherrima)

Božićna zvijezda izduženih, tamnozelenih listova koja cvate sitnim žutim cvjetićima na vrhu grančica. U doba cvjetanja, listovi oko cvjetića oblikuju zvijezdu žarko crvene, roze, bijele ili svijetlozelene boje. Cvate od kasne jeseni do ranog proljeća ovisno o hibridu. Božićna zvijezda voli dosta jarkog, indirektnog svjetla i ne podnosi suh zrak i propuh. Nikada ju nemojte stavljati u blizinu radijatora. Zimi ju smjestite na nešto hladnije mjesto gdje je temperatura 13-16°C, a ljeti joj odgovaraju temperature između 16-21°C. Zasadite ju u meku, pognojenu zemlja kojoj ste dodali malo pijeska za drenažu. Zimi ju morate gotovo svaki dan zalijevati mlakom vodom dok ju nakon cvatnja zalijevajte samo jednom tjedno. Nakon obrezivanja i presađivanja opet pojačajte zalijevanje. Dohranjujte božićnu zvijezdu u cvatnje jednom u dva tjedna. Ukoliko joj listovi žute i otpadaju zajedno s cvjetnim glavicama te biljka vene to znači da je u prostoriji previše toplo i pretamno. To može ukazivati i na neadekvatno zalijevanje pa dobro provjerite kakvi su vam uvjeti u kojima boravi božićna zvijezda. Ukoliko joj samo otpadaju vjerojatno pretjerano zalijevate ili je zemlja suha.

Kad završi s cvatnjom, božićna zvijezda prelazi u mirovanje koje traje nekih 3 mjeseca. Zalijevanje smanjite do kraja no ipak izbjegavajte da se zemlja presuši. Držite ju u hladnijem na temperaturi od 16 do 18°C. Nakon što je biljka izgubila lišće možete odrezati grane na 8 do 10 cm od zemlje i stavite ju na svijetlo i svježe mjesto. Novi cvat se javlja samo na jednogodišnjim granama. Odrezane grane mogu se koristiti kao reznice koje će se veoma lako zakorijeniti. Reznice dužine 7.5 – 10 cm mogu se uzeti i ranije kako bi biljka zimu dočekala što snažnija. Kada potjeraju mladi izdanci i kad su dugi do 3 cm presadite božićnu zvijezdu (što je uglavnom u travnju). Od tog perioda biljka mora biti u potpunom mraku barem 14 sati dnevno kako bi postigli karakterističnu paletu boja listova. U proljetnom i ljetnom periodu biljku treba dobro zalijevati. Pazite: sok božićne zvijezde je otrovan i nadražuje osjetljivu kožu !!!

Brovalija (Browallia Speciosa)

Brovalija spada u porodicu Solanaceae i jednogodišnja je biljka koja se rasađuje iz sjemena. Mladim biljkama se otkidaju vrhovi kako bi se granale i rasle grmoliko. Prihranjuju se jednom tjedno. Vole dosta svjetla no ne i direktno sunce.

Ciklame (Cyclamen)

Ciklame vole dnevne temperature između 13 i 15C dok noćne moraju biti između 5 i 8C. Vole direktno svjetlo i obilno zalijevanje svaki dan tokom cvatnje. Ciklame se uvijek zalijevaju preko podloška. Tokom cvjetanja ciklame se dohranjuju svaka 2 tjedna. Zasadite ju u tresetastu zemlju koja je mješavina komposta i komposta od lišća.

Presađuju se tokom veljače i ožujka nakon što ocvatu. Kako bi biljka što duže trajala, redovito odstranite mrtve listove i uvele cvjetove. Ne režite cvjetne stapke, već ih snažnim pokretom otrgnite od gomolja, pritom ga držite drugom rukom. Razmnožavaju se dijeljenjem gomolja na dva dijela ako je gomolj dovoljno velik da na obje polovice ima pupoljaka. To se radi kada su i listovi i cvjetovi suhi.

Ako joj listovi venu znači da je biljka na pretoplom mjestu I da treba zalijevanje. Ako listovi žute, to znači da je biljka na premračnom mjestu a ako se na listovima pojave smeđe žute mrlje, moguće je da Vam je ciklamu napala siva plijesan. Ciklame se mogu uzgajati i kao vrtne biljke. Njihove lukovice se sade potkraj kolovoza, na istočnoj strani a kasnije tijekom godine, sunce im neće previše smetati. Pokušajte ih zaštititi tokom jeseni. Vrste koje imaju listove poput bršljena odnosno Hederifolium vrste dobro uspijevaju u kamenim vrtovima, ispod drveća i grmlja i mogu biti stare i do 30 godina. Te vrste cvatu u jesen za razliku od vrsti Purpurascens koje cvatu od ranog ljeta do jeseni. Ciklame mogu Vam praviti društvo kao cvjetne kućne biljke ali neke vrste mogu uspijevati i u Vašem vrtu.

Hoja (Hoya Carnosa)

Hoja je biljka dosta lagana za uzgoj koja će Vas nagraditi prekrasnim mirisavim bijelim i li nježno rozim cvjetovima. Mogu rasti sporo ili brzo, mogu biti grmovi a neke su i puzavci. Voli lagano do jako svjetlo uz toplu temperaturu. Razmnožava se reznicama koju možete staviti u vodu ili u prah za zakorijenjivanje. Zemlja u kojoj se hoja nalazi mora biti dobro drenirana (manji do perlita, gline i treseta te veći dio obične zemlje za cvijeće). Hoje s debelim listovima (hoya eryhrina, hoya subquintduplinervis, hoya pubicalyx) najviše vole da im se zemlja prosuši prije slijedećeg zalijevanja. Hoje tankih listova kao što su hoya pauciflora, hoya tanna i hoya multiflora vole više sunca i veću vlažnost zemlje. Ukoliko nema dovoljno vlage, listovi se počinju uvijati a ukoliko zalijevate previše početi će se pojavljivati smeđe točkice ili će listovi do kraja požutjeti. Isto tako, ukoliko zalijevate premalo, novi izdanci će početi žutjeti i neće se razviti. Hoje presašujte kada korijenje počne izlazlaziti iz posude kroz rupice na dnu cvjetne posude a gnojite vrlo malo tokom vegetacije. Hoje cvjetaju uvijek na istom izdanku odnosno grani (hoya bella samo jednom cvjeta na grani koja nakon toga ugiba).

Kalanoja (Kalanchoe)

Ovaj iznimno popularni sukulent koji se često uzgaja kao i kućna biljka, na cijeni je zbog ljepote lišća i dugotrajnog cvjetanja. Cvate cvjetovima okupljenim u izdancima a hibridi su danas različitih boja. Ne voli direktno sunce i zasadite ju u kompost koji ste prozračili šljunkom i stiroporom. Pazite da joj se supstrat nikada ne isuši u potpunosti. Biljka mora prezimjeti u kući.

Razmnožavanje kalanoja

Kalanoa se može razmnožavati sjemenom i reznicama. Pošto za razvoj biljke iz sjemena treba i do 10 mjeseci mnogo brže možete dobiti mladu biljku iz reznice. Reznica mora biti duga do 7 cm i imati dva para listova pri vrhu dok s donje strane reznice ne smije biti listova. Zamočite reznicu u prah za zakorjenjivanje i posadite u supstrat (mješavina treseta i pijeska) te stavite na toplo mjesto na oko 20C. Nakon tri tjedna možete ih presaditi.

Poticanje kalanoe na cvjetanje

Kako bi potakli kalanou na cvjetanje morate u držati na 10 sati svjetla dnevno barem mjesec i pol dana. Prilikom zamračivanja pazite da do njih ne dospijeva niti najmanja količina svjetla te ih držite na max dnevnoj temperaturi do 26C i min noćnoj do 16C. Nakon toga cvjetni pupovi će brzo procvasti u normalnim uvjetima.

Zalijevanje kalanoe

Kalanoa voli puno svjetla no ne i izravno sunce te dosta vode. Nemojte pretjerivati s vodom jer bi mogli izazvati truljenje korijenja te možete nekada ostaviti supstrati da se do kraja posuši. Dohranjujte jednom tjedno.

Spatifilum (Spathiphyllum Wallisii)

Spatifilum je biljka koja cvate cijele godine bijelim cvjetovima i koja podnosi polusjenu. Zasadite ju u vrtnu zemlju pomiješanu s kompostom i pijeskom i dohranjujte cijele godine svakih mjesec dana. Ova biljka voli vlagu zraka barem 50% te ukoliko nema dovoljno vlage, listovi joj počinju žutjeti. Nemojte ju prečesto seliti i čuvajte ju od propuha.

Strelicija, Rajska ptica (Strelitzia Reginae)

Strelicija je višegodišnja biljka bujnih listova i cvjetova koji nalikuju na neku egzotičnu pticu. Kako bi cvala treba joj i do 6 sati sunca dnevno. Zasadite ju u kompost kojem ste dodali nešto pijeska i dohranjujte od travnja do listopada. Rajska ptica voli prskanje listova i zalijevanje svaka tri dana u doba vegetacije, dok se u periodu mirovanja mora zalijevati svaka dva tjedna. Period mirovanja mora provesti u dobro osvjetljenoj prostoriji na temperaturi ne nižoj od 7C.

Više o cvjetnim biljkama na orhideje.net forumu

naslovnica kućne biljke cvjetne biljke amarilisi afričke ljubice božićne zvijezde brovalije ciklame hoje kalanoje spatifilumi strelicije ili rajske ptice anturiumi ljiljan slave zebrasta afelandra vrtne biljke uzgoj orhideja vrste orhideja
Od 2007. sa vama. Sva prava pridržana. Svi tekstovi i slike vlasništvo orhideje.net generirano: 23-06-2024 18:25:42 za: 0.00122 s