naslovnica vrtne biljke jednogodišnje i dvogodišnje afričke tratinčice begonije crnooke suzane fuksije gerberi plamenci kadifice karanfili lijepe kate livingstonove tratinčice mačuhice mirisne kunice neveni papučice petunije prkosi sporiši ukrasne kadulje vodenike zijevalice višegodišnje biljke lukovičaste biljke kupovina lukovica ukrasni grmovi drveće vađenje lukovica planiranje vrta gnojiva i insekticidi bambusi hibiskus ruže cosmos atrosanguineus travnjaci oleandar kućne biljke uzgoj orhideja vrste orhideja

Jednogodišnje i dvogodišnje vrtne biljke

Afrička Tratinčica (Arctotis)

arctotis

Afrička tratinčica (Arctotis) je jednogodišnja biljka iz porodice glavočika i cvate cijelo ljeto do prvog mraza. Treba vrlo propusnu do suhu zemlju i dobro podnosi sušu. Voli sunčana područja više od polovice dana te ju u vrtovima možete smjestiti na gredicama, u kamenjarima no možete ju zasaditi i u cvjetne posude.Begonija (Begonia)

begonia

Begonija je uglavnom jednogodišnja biljka i postoji oko 900 vrsta i podvrsta. Veliko cvijetne begonije iz lukovica su puno osjetljivije od običnih malih i cvatu kraće. Voštana begonija (niska vrsta) spada u vrstu sitnocvijetnih begonija i lakše podnosi i sunce i vlagu te se često u vrtovima sade u kamenjarima no lijepe su i u cvjetnim posudama. Cvjetovi su bijele, roze i žarko crvene boje, a boja listova im varira od zelene ili crvenkasto zelene.

Crnooka Suzana (Thunbergia)

thunbergia

Crnooka suzana (Thunbergia) je jednogodišnja biljka penjačica koje može narasti i do 4,5 metara visine. Voli mnogo sunca preko veće polovice dana i dobropropusnu zemlju. U vrtovima se koristi za prekrivanje ograda, izradu sjenica no može lijepo izgledati i u visećim cvjetnim posudama.

Fuksija (Fuchsia)

fuchsia

Fuksija spada u porodicu Onagraceae i može biti listopadni grm no i biljka za viseće tegle i balkone. Cvate gotovo u svim bojama osim narančaste i žute a cvjetovi su joj često dvobojni. U kontinentalnim krajevima voli sunčana do polusjenovita mjesta i humusnu i vlažnu zemlju. Može se koristiti i za bonsai.

Gerber (Gerbera)

gerbera

Gerber se često upotrebljava kao rezano cvijeće no može se uzgajati i kao i vrtna kao i kućna jednogodišnja biljka. Raste u grmovima visine do 30 cm (visoke vrste se koriste kao rezano cvijeće) te je tipična jesenska biljka koja cvate čak i do prvih mrazeva. Ukoliko su temperature više od 25 C, potrebno ga je zasjenjivati. Voli vrlo vlažnu i propusnu zemlju.

Jednogodišnji Plamenac (Phlox)

phlox

Jednogodišnji plamenac je jednogodišnja biljka no ima i višegodišnje srodinike. Postoje također visoke i niske sorte. Niske sorte postižu visinu sa cvijetom do 10 cm i cvatu tokom travnja i svibnja. Vole sunčane i otvorene prostore s umjereno vlažnim i dobropropusnim tlom. Namjena u vrtovima je raznolika pa se koristi za vrtne gredice, kamenjare i suhozide,žardinjere i korita.

Kadifica (Tagetes)

tagetes

Kadifica je ime dobila po etruščanskom bogu Tagetesu. Ova skromna jednogodišnja biljka je našla mjesto u mnogim vrtovima zahvaljujući činjenici da obogačuje tlo istrošeno ružama. Dobro podnosi sva tla no potpuno isušivanje zemlje može joj naškoditi.

Karanfil, Klinčić (Dianthus)

dianthus

Karanfil, klinčić može biti jednogodišnja biljka no postoje varijeteti višegodišnjih biljaka. Visina mu može biti od 15 do 30 cm. Cvjetovi mu mogu biti pojedinačni i li u svjetnim glavicama bijele, ružičaste, crveno ružičaste ili crvene boje, često dvobojni i neki vrlo mirisni. Ukoliko otkidate ocvale cvjetove pospješujete buduću cvatnju. Klinčiće posadite u vrtu na osunčano mjesto u propusnu zemlju. U vrtovima se koristi za gredice, obrube, kamenjare no može se koristiti i kao rezano cvijeće.

Lijepa Kata (Callistephus)

callistephus

Ljetni zvjezdan, lijepa kata ili jednogodišnji zvjezdan je jednogodišnja biljka koja može narasti i do 75 cm visine (tada se može koristiti kao rezano cvijeće). Cvate jednostrukim ili višestrukim cvjetovima od kasnog proljeća do jeseni. Voli sunčana područja no ne podnosi ekstremne uvjete (umjerena vlaga joj najviše odgovara).

Livingstonova Tratinčica (Dorotheantus)

dorotheantus

Livingstonova tratinčica, Čupavica iz porodice Aizoaceae je jednogodišnje biljka koja ima mesnate listove i cvjetove nalik margaretama u ružičastoj, bijeloj, crvenoj i žutoj boji. Cvate cijelo ljeto i voli puno sunca to suhu zemlju te se često koristi za kamenjare u vrtovima.

Maćuhice (Viola)

viola

Maćuhice pripadaju velikom rodu Viola koji obuhvaća više od 500 jednogodišnjih biljki, dvogodišnjih, trajnica i polugrmova raspostranjenih po svijetu u pojasu umjerene klime. Maćuhice izvrsno podnose hladnoću i zato su jako popularne kao ranoproljetni ukras vrtova. Vole sunčana i ravnomjerno vlažna tla. Maćuhice je najbolje saditi u jesen a prilikom kupovine pazite da birate one s malo cvijetova a puno zelenih listova i pupoljaka.

Mirisna Kunica (Agregatum)

agregatum

Mirisna kunica je uglavnom niska jednogodišnja biljka koja cvjeta plavim ili ljubičastim cvjetovima. U vrtovima se koristi za obrube staza i za popunjavanje mjesta među trajnicama. Voli sunčana mjesta i ne pretjerano puno vlage.

Neven (Calendula Officinalis)

calendula officinalis

Neven cvate tokom cijelog ljeta a i jeseni ukoliko je topla. Voli osunčana mjesta s propusnom hranjivom zemljom. Vrlo je otporna biljka i jedino ne podnosi višak vlage. Ukoliko je previše vlažno može oboljeti od pepelnice.

Papučica (Calceolaria)

calceolaria

Papučica, šlapica je jednogodišnja biljka iz porodice Calceolariaceae (Calceolaria latinski znači obućar, postolar). Cvate u proljeće cvjetovima uglavnom žute i narančaste boje koji mogu bit posuti crvenim, ljubičastim ili smeđim točkama. Zasadite ju na vlažnim i dobro propusnim humusnim tlima na mjestima gdje je hladovina jer ova biljka ne voli direktno sunce i svaki nedostatak vode.

Petunija (Petunia)

petunia

Petunija postoji mnogo vrsta: npr. od grmića zbijenog rasta, visine 20-30 cm do hibrida s izbojima dužine i do 1,5 m. Cvatu od lipnja do rujna ukoliko se nalaze na sunčanom do polusjenovitom mjestu u humusnom supstratu. Traži redovito zalijevanje a ukoliko ih prikratite na 20 cm iznad razine tla i dobro prihranite u kolovozu, cvasti ce još dugo do jeseni. Vodite brigu da su ove biljke krhke zbog velike mase lišća.

Prkos (Portulaca)

portulaca

Prkos, Portulak, Tušanj je jednogodičnja biljka porodice Portulacaceae koja cvate u svim bojama osim u plavoj. Ove biljke cvatu na suhim, pjeskovitim i sunčanim mjestia u vrtovima i vrlo često se upotrebljavaju za kamenjare. Ova biljka se sama rasađuje.

Sporiš (Verbena)

verbena

Sporiš, Željezarka, Citronella je jednogodišnja biljka raskošnih cvatova koji se sastoje desetak ili više cvjetića različitih boja. Treba je zasaditi na sunčano mjesto u vrtu s dobro dreniranim, propusnim, humusnim tlom i redovito zalijevati. Ukoliko ju sadite u posude pazite da voda ostaje ne u podlošku pa odlijte višak vode jer ova biljka ne trpi mokru zemlju.

Ukrasna Kadulja (Salvia)

salvia

Ukrasna kadulja cvate cvjetovima plavih, bijelih, crvenih i ružičastih nijansi gotovo tokom cijele godine. Voli sunčana mjesta i vrlo propusnu više suhu nego vlažnu zemlju. Kada se ustali može podnositi i suše.

Vodenika (Impatiens)

impatiens

Vodenika je jednogodišnja biljka iz porodice Balsaminaceae koje cvate bijelim, ružičastim ili crvenim cvjetovima. Često se upotrebljava i za lončanice i za balkone kako biljka za lončanice. Vodenika voli zasjenjena mjesta u vrtovima i vlažnu i propusnu zemlju.

Zijevalica (Antirrhinum)

antirrhinum

Zijevalica iz porodice Scrophulariaceae ima visoke i patuljaste varijetete koji cvatu u svim bojama osim u plavoj. To je jednogodišnja vrtna biljka kojoj je potrebno dvije godine da procvate. U vrtovima ju sadite na sučanim predjelima koji imaju vlažnu i propusnu zemlju.

flora art, zagreb 2007 macuhice modre velika narancasta kadifica verbene bijele tamni klincici crvene petunije lijepa roza kata u pupu begonije sa flora arta bijela vodenika bijela zijevalica crvene vodenike begonije od moje mame lijepe kate cesto su roze smedje macuhice klincici žuta i plava mačuhica crvena zijevalica small orange kadifica flora art zagreb crvene verbene bijela ukrasna kadulja klinčići

o jednogodišnjim, dvogodišnjim biljkama u vrtu na orhideje.net forumu

naslovnica vrtne biljke jednogodišnje i dvogodišnje afričke tratinčice begonije crnooke suzane fuksije gerberi plamenci kadifice karanfili lijepe kate livingstonove tratinčice mačuhice mirisne kunice neveni papučice petunije prkosi sporiši ukrasne kadulje vodenike zijevalice višegodišnje biljke lukovičaste biljke kupovina lukovica ukrasni grmovi drveće vađenje lukovica planiranje vrta gnojiva i insekticidi bambusi hibiskus ruže cosmos atrosanguineus travnjaci oleandar kućne biljke uzgoj orhideja vrste orhideja
Od 2007. sa vama. Sva prava pridržana. Svi tekstovi i slike vlasništvo orhideje.net generirano: 23-06-2024 19:00:28 za: 0.00124 s