naslovnica vrste orhideja epidendrumi zygopetalumi informacije povijest stanište voda i vlaga održavanje supstrat razmnožavanje bolesti vrste cymbidiumi dendrobiumi phalaenopsis potinara hoku gem coelogyne lindley pleurothallidsi vande oncidiumi miltonie angraecumi odontoglossumi hibridi hrvatske cattleye osnovno o orhidejama riječnik i pojmovnik popis imena paphiopedilumi bulbophyllumi ludisia discolour masdevallia encycliae sve o uzgoju orhideja kućne biljke vrtne biljke

Zygopetalum Zygopetalinae Maxillarieae Epidendroideae Orchidaceae

"puna usta naziva, pokušajte izreći puni naziv 3 puta brzo. ;)

zygopetalum arthur elle

Povijest, klasifikacijske skupine i zemljopisna rasprostranjenost Zygopetaluma

sanjin zygopetalum

Zygopetalum naziv je dobio od botaničara Hooka 1833. godine. Predstavlja genus porodice orhideja orchidaceae, podporodica epidendroideae, pleme maxillarieae, podtribus zygopetalinae. Od 2014 godine, baš u vrijeme pisanja ovog članka službeno je u svijetu botanike definirano 14 vrsta koje spadaju u ovaj podtribus. Zygopetalum spada u tribus Maxillarieae, podtribus Zygopetalinae phylada Cymbidiod. Podtribus obuhvaća 28 blisko srodnih rodova u zajedničku skupinu većinom tererističkih orhideja sa velikim pseudolukovicama. Dobio je ime od grčke riječi zygon što je obruč i petalon latica što objašnjava oblik cvijeta. Porijeklom su iz Brazila i Kolumbije i imaju duge listove sa istaknutim žilicama koji mogu trajati i do nekoliko godina. Cvjetna stapka se otvara iz prošlogodišnjih izdanaka, lukovica i imaju cvjetne grane sa i do dvanaest cvjetova.

Stanište i uvjeti koji odgovaraju Zygopetalumima

Zygopetalum treba temperaturu od minimalno 14°C tokom zime i maksimalno 29°C ljeti. Razlika između dnevne i noćne temperature mora biti minimalno 6-12°C kako bi ove biljke mogle cvasti. Ove orhideje cvatu u proljeće i cvjetovi im traju i do četiri tjedna. Zygopetalumi ne vole voće i plinove etilena te pazite da ne držite voće blizu ovih orhideja. Biljku možete smjestiti na južni prozor te ju zaštitite od izravnog svjetla sjenilima ili zavjesama.

Voda, vlaga, zalijevanje, prskanje i sve ostale h2o potrebe Zygopetaluma

zygopetalum arthur elle

Prilikom zalijevanja koristite vodu sobne temperature i izbjegavajte da listovi dođu u dodir sa vodom kako biste izbjegli truljenje listova. Svaki tjedan dohranjujte orhideje sa vrlo prorijeđenim umjetnim gnojivima (osmina ili četvrtina preporučene količine) tokom proljeća i ljeta dok tokom zime i jeseni dohranjujte svaka dva tjedna. Vlaga potrebna ovoj orhideji je između 50-60% što je mnogo niže no u ostalih vrsti orhideja.

Održavanje i njega ove skupine orhideja

sanjin cigo

Ova orhideja raste od sredine prema van i cvjetne stapke se ne pojavljuju na starim dijelovima orhideje. Vlažite korijenje tokom aktivnog rasta listova a na kraju tog perioda pustite polako da orhideja presuši kako biste potakli cvjetanje. Ove orhideje vole prozračne prostore i nisku vlagu.

Supstrat, zemlja i savjeti za presađivanje Zygopetaluma

zygopetalum naše sydney

Posadite ga u supstrat od vlaknastog treseta, pijeska, vermikulita i borove kore. Zygopetalumi vole velike cvjetne posude te ih redovito presađujte svake dvije godine. Za terestične Zygopetalume koristite polovicu usitnjenog svijetlog treseta i polovicu supstrata za orhideje epifite. Supstrat za epifite sadrži borovu koru u obliku iverja veličine 10 do 15 mm, stiropor i korijenje paprati. Možete koristiti i totalno usitnjene prašinaste dijelove kupovnog supstrata za orhideje (koji preostane nokon što se veći dijelovi proberu za Phalaenopsise i ostale epifite).

Razmnožavanje dijeljenjem Zygopetalinae Max skupine

floydov cigo1

Zygopetalum se razmnožava dijeljenjem ostarjelih busena korijena tako da barem tri lukovice ostanu zajedno. Razmnožavaju se ljeti kada se i presađuju.

Bolesti koje mogu pogoditi Cigu

floydov cigo2

Zygopetalum ne smijete puno prskati po listovima kako ne bi počeo trunuti u korijenju mladih listova. Inače ga napadaju uši i mušice.

Vrste

Od 2014 godine, baš u vrijeme pisanja, u ovu podskupinu se službeno ubrajaju sljedeće vrste:
Zygopetalum brachypetalum Lindl. Brazil
Zygopetalum crinitum G.Lodd. Brazil
Zygopetalum ghillanyi Pabst Sao Paulo
Zygopetalum graminifolium Rolfe Sao Paulo, Rio de Janeiro
Zygopetalum maculatum (Kunth) Garay Spotted Zygopetalum Peru, Bolivia, Brazil
Zygopetalum maxillare G.Lodd. Brazil, Paraguay, Argentina
Zygopetalum microphytum Barb.Rodr. Minas Gerais, Sao Paulo
Zygopetalum pabstii Toscano Espírito Santo
Zygopetalum pedicellatum (Sw.) Garay southeastern Brazil
Zygopetalum reginae Pabst Sao Paulo
Zygopetalum sellowii Rchb.f. in W.G.Walpers Brazil
Zygopetalum silvanum V.P.Castro & Campacci Bahia
Zygopetalum sincoranum V.P.Castro & Campacci Bahia
Zygopetalum triste Barb.Rodr. Minas Gerais

Više o Zygopetalinae podtribusu na orhideje.net forumu

naslovnica vrste orhideja epidendrumi zygopetalumi informacije povijest stanište voda i vlaga održavanje supstrat razmnožavanje bolesti vrste cymbidiumi dendrobiumi phalaenopsis potinara hoku gem coelogyne lindley pleurothallidsi vande oncidiumi miltonie angraecumi odontoglossumi hibridi hrvatske cattleye osnovno o orhidejama riječnik i pojmovnik popis imena paphiopedilumi bulbophyllumi ludisia discolour masdevallia encycliae sve o uzgoju orhideja kućne biljke vrtne biljke
Od 2007. sa vama. Sva prava pridržana. Svi tekstovi i slike vlasništvo orhideje.net generirano: 23-06-2024 17:12:21 za: 0.00081 s