naslovnica kućne biljke mesnatice, kaktusi, sukulenti agave aloe božićni kaktusi čuvarkuće kristov trn patuljate mlječike sanseverije slonove noge tustike (crassula) više o sekulentima vrtne biljke uzgoj orhideja vrste orhideja

Mesnatice, Sukulenti, Kaktusi / savjeti i informacije o kaktusima, mesnaticama, sekulentima.

Agava (Agave)

agaveAgava je sukulent koji oblikuje ogromne cvjetne stabljike a listovi su im duguljasti sa više ili manje zupčastim rubom. Voli obilato sunce i vrtnu zemlju pomiješanu sa dosta pijeska i treseta. U kontinentu se mora prezimiti na svježem mjestu (8C) sa mnogo svjetla.

Aloa (Aloa)

aloa floweringAloa spada u porodicu Cactaceae i može se saditi kao kućna i vrtna biljka. U mediternaskim vrtovima naraste i do 2 metra visine. Zahtjeva iznimno nisku vlažnost zraka i rijetko zalijevanje. Sadite ju u vrtnu zemlju koja u sebi ima krupnijeg pijeska i perlita.

Božićni Kaktus (Schlumbergera)

božićni kaktusOva kućna biljka uspješno preživljava na sjevernim prozorima gdje nema direktnog sunca a sadi se u supstrat za orhideje obogaćen kompostom od lišća. Zalijeva se svakih 5 dana tokom ljeta dok se nakon cvjetanja do proljeća zalijevanje mora smanjiti na jednom u dva tjedna. Ova biljka ne voli premještanje te pazite da ju ne selite posebice prije cvjetanja.

Čuvarkuća (Sempervivum)

sempervivumČuvarkuća (Sempervivum tectorum L., Pazikuća, Gromovka, Zečji kupus, Uhovnik, Vazdaživ, Gromovna trava, Divlje smilje, Rosa u zlu dobra, Cmilić, Netres) je trajnica s mesnatih listova. Latinski naziv koji znači uvijek živuća, svjedoči o neuništivosti i minimalnim uvjetima potrebnim za preživljavanje ove biljke. Pazite da ne pretjerate s zalijevanjem, ova biljka bi mogla istrunuti u previše vlažnim uvjetima.

Kristov Trn (Euphorbia Milii)

euphorbia miliiOvoj lisnatoj mlječiki potrebno je više vode u vegetacijskom razdoblju. Zimi zalijevajte toliko da se korijenova bala osuši prije slijedećeg zalijevanja. Od proljeća do jeseni dohranjujte svaka dva tjedna gnojivom za kaktuse. Držite ju na svijetlom mjestu pa čak i na izravnom suncu. Ne smije biti na temperaturama nižim od 15C. Presadite ju u ožujku u svježu pjeskovitu zemlju za lončanice.

Patuljasta Mlječika (Euphorbia Submammillaris)

euphorbia submammillaris 

Patuljasta mlječika (Euphorbia submammillaris) iz porodice Euphorbiaceae te nesto veca verzija iste biljke Bradavičasta mlječika (Euphorbia mammillaris) pripada skupini sekulenata zadebljanog stabla. Zimi ih salijevajte vrlo štedljivo a ostatak godine prihrajujte jednom tjedno gnojivom za kaktuse. Sve mlječike vole svijetla mjesta ali ne i direktno podnevno sunce. Zimi im temperatura ne smije biti niža od 15 C.

Sanseverija (Sanseveria)

sanseveria 

Sanseverija, sablja je biljka iz porodice agava koja dominira kopljastim šiljastim listovima koji mogu biti jednobojni ili prošarani vodoravnim ili horizontalnim linijama. Vrlo jednostavna za uzgoj kućna biljka, ne zahtijeva previše vode, može preživjeti I na direktnom suncu a možete ju posaditi u običnu vrtnu zemlju s nešto šljunka za drenažu.Slonova Noga (Beaucarnea Recurvata)

beaucarnea recurvata

Slonova noga je kućna biljka iz iste obitelji kao i agava te ne zahtijeva mnogo vlage. Zalijevajte ju nakon što se zemlja nešto zasuši i prihranjujte ju od travnja do rujna svakih 10 dana. Ova biljka podnosi direktno sunce te je joj je potrebno prskati listove prilikom visokih temperatura. Zimi je zalijevajte oskudno i stavite na hladnije mjesto gdje su temperature od 8 do 10 C. Zasadite ju u kompost za lisnate biljke koji ste prorijedili sa trećinom šljunka i stiropora. Spriječite zadržavanje vode oko korijena.Tustika (Crassula)

tustika

Tustika, drvo novčića je sukulent grmolikog rasta koji može imati srebrnkaste ili zelene listove. Vrste zelenih listova se moraju držati u polusjeni. Zasadite ju u zemlju pomiješanu sa tresetom i šljunkom. Ova biljka nikako ne može prezimjeti vani u kontinentu te je tokom zime smjestite u svijetli prostor gdje temperature ne idu ispod 5C.

suculent familly tree like aloa slonova noga kaktusi koji cvatu kaktusi kaktusići sempervivum čuvarkuća razmnažanje aloe matrona sedumi sedum spectabile lisa sempervivum

Prvi dio clanka, svojevrstan uvod u svijet kaktusa ili jos bolje sukulenata

Više o sekulentima na orhideje.net forumu

naslovnica kućne biljke mesnatice, kaktusi, sukulenti agave aloe božićni kaktusi čuvarkuće kristov trn patuljate mlječike sanseverije slonove noge tustike (crassula) više o sekulentima vrtne biljke uzgoj orhideja vrste orhideja
Od 2007. sa vama. Sva prava pridržana. Svi tekstovi i slike vlasništvo orhideje.net generirano: 13-07-2024 10:46:31 za: 0.00342 s