naslovnica kućne biljke biljke ukrasnog lišća fikusi stanište razmnožavanje i orezivanje njega voda i vlaga presađivanje fikus benjamin lirasti fikus obični fikus alokazije asparagusi banane biberovci bršljani difenbahije dracene đavolji bršljan (epipremnum) ginure jelenski rogovi juke klorofitumi krotoni ktenanta kućne srećice kurike malajski kozlaci riječne pahire sobni puzavci strelasti singonijumi zamnifolie vrtne biljke uzgoj orhideja vrste orhideja

Fikus (Ficus)

puzavi ficus

Fikus ili gumijevac je omiljena sobna biljka i spada u porodicu dudova (Moraceae), to je biljka koja se odlikuje mnogobrojnim vrstama različitog rasta i listova. Primjerice, ficus elastica ima veliko lišće oblika bucmaste elipse i šiljaste crvene pupoljake listova koji izgledaju vrlo je dekorativno dok ficus benjamina ima puno malih listova i vrlo podsjeća na drvo.

Stanište Fikusa

ficus_elastica

Fikus, kao i mnoge druge biljke, nije poželjno držati u spavaćim sobama jer troše puno kisika. Fikusi zahtijevaju mnogo svjetla jer im u suprotnome otpadaju listovi. Prostorija u kojoj ih držite mora biti od 13° C do 15° C dok ljetna temperatura može biti do 24° C. Zimi se drži u nešto hladnijoj prostoriji, na temperaturi od 8° do 10° C.

Razmnožavanje i Orezivanje Fikusa

Većina fikusa će dobro podnijeti rezidbu te to možete učiniti ukoliko mu želite ograničiti rast. Te vršne reznice možete koristiti za razmnožavanje tako da ih stavite u zemlju nakon što ste ih tretirali prahom za zakorijenjivanje ili stavite u vodu, te kad se zakorijene presadite u zemlju. Nakon što orežete biljku oprezno je zalijevajte i prihranite ju tek nakon mjesec dana.

Njega Fikusa

Fikusi često gube lišće nakon nabavke. To je posljedica šoka od preseljenja te im ficus_benjamin osigurajte redovito zalijevanje i mnogo svjetla i vlage tokom perioda prilagodbe na novo stanište. Svakih 14 dana, a tokom ljeta i češće, prskajte biljku ili joj operite listove mlakom vodom. Ukoliko perete listove možete u vodi rastopiti i malo detergenta te listove nakon toga isperite listove čistom vodom. Uglavnom se peru listovi velikolisnih fikusa jer se listovi sitnolisnih fikusa mogu oštetiti i to može dovesti do sušenja. Prskanjem održavate biljku čistom od prašine i što je važnije, na taj način spriječavate uši i crvenog pauka da napadnu biljku. Fikus ne podnosi propuh niti nagle promjene temperature kao ni seljenje te dobro pazite gdje ga držite prilikom provjetravanja prostorije. Poželjno je uz biljku zataknuti štap uz koji ćete ga zavezati kako bi imao potporanj dok je stabljika još mlada. Tokom starenja najstariji listovi najčešće otpadaju no ako se to desi mladoj biljci najvjerojatnije ju previše zalijevate. Ukoliko listovi koji otpadaju imaju smeđe mrlje to ukazuje da je prostorija u kojoj se fikus nalazi prehladna.

Zalijevanje, Prskanje, Voda i Vlaga kod Fikusa

Fikus je veoma osjetljiv na preveliku vlagu u zemlji kao i na neredovno zalijevanje, pa mu u takvim slučajevima listovi žute i otpadaju. Zato treba paziti i na dobru drenažu, odnosno odvod vode iz cvjetne posude. Pazite da zemlja uvijek bude umjereno vlažna i da se nikada u potpunosti ne osuši. Zaljevajte ga zimi jednom tjedno dok ga ljeti zalijevajte dva puta kroz tjedan. Fikus ne voli da mu voda ostane u podlošku, pa nakon zalijevanja odstranite višak vode iz podloška. Ljeti ga prihranite ga dva puta mjesečno.

Presađivanje Fikusa

Fikuse, kada su mladit treba presađivati jednom godišnje, dok se starije biljke mogu presađivati svake dvije do tri godine. Humusnoj, rastresitoj zemlji za lončanice dodajte pijeska, nešto ilovače i treseta. Fikus benjamina s godinama razvija zračno korijenje koje se ne smije rezati. Mlade biljke se presađuju u nešto veće cvjetne posude, a kada biljke ostare i teško ih je presađivati, odstranite gornji dio zemlje i zamijete ga sa svježom. Ukoliko su razvijeni gornji listovi fikusa manji od donjih, to znači da biljka gladuje, odnosno da joj je potrebno hitno presađivanje.

Fikus Benjamin (Ficus Benjamina)

ficus_lyrata

Ovaj veliki grm a ponekad i bujno stablo je omiljena kućna biljka koja ne voli jako svjetlo te ju možete smjestiti kod južnog prozora. Nemojte ju često seliti jer to izaziva opadanje listova. Zasadite ga u mješavinu komposta i vrtne zemlje i zalijevajte jednom tjedno zimi i svaka tri dana ljeti. Fikus Benjamin ili Viseći Smokovac voli vlažan zrak te ga redovito prskajte i držite ga podalje od propuha.

Lirasti Fikus (Ficus Lyrata)

ficus_elastica_robusta

Veliki listovi podsjećaju na liru ili listove duhana i mogu narasti i do 30 cm. Ovaj fikus neće uspijevati bez dovoljno svjetla. Listovi joj se moraju što češće prati i nikako ju nemojte izlagati propuhu.

Obični Fikus (Ficus Elastica Robusta)

Ovo je najzastupljenija vrsta fikusa i voli zalijevanje od travnja do rujna jednom tjedno dok tokom zime zalijevanje smanjite na dva puta mjesečno. Može prezimiti i na toplom i na hladnom mjestu.

Više o biljkama ukrasnog lišća na orhideje.net forumu

naslovnica kućne biljke biljke ukrasnog lišća fikusi stanište razmnožavanje i orezivanje njega voda i vlaga presađivanje fikus benjamin lirasti fikus obični fikus alokazije asparagusi banane biberovci bršljani difenbahije dracene đavolji bršljan (epipremnum) ginure jelenski rogovi juke klorofitumi krotoni ktenanta kućne srećice kurike malajski kozlaci riječne pahire sobni puzavci strelasti singonijumi zamnifolie vrtne biljke uzgoj orhideja vrste orhideja
Od 2007. sa vama. Sva prava pridržana. Svi tekstovi i slike vlasništvo orhideje.net generirano: 13-07-2024 10:15:46 za: 0.00349 s